Преминуо Славо Кукић

Независне новине
Преминуо Славо Кукић

БАЊАЛУКА - Академик Славо Кукић преминуо је данас након дуге борбе са тешком болешћу.

Славо Кукић рођен је 1954. године у Вињанима, Посушје. У фебруару 1977. године је на Факултету политичких наука Сарајево стекао звање дипломираног политолога, 1983. године на Интердисциплинарном постдипломском студију Универзитета у Сарајеву титулу магистра друштвених наука те у новембру 1986. године на Факултету политичких наука титулу доктора социолошких наука.

Биографија и академски успон:

Радни век започиње 1977. године као стручни сарадник у СО-е Посушје, потом као руководилац Марксистичког центра, а након тога одлази у образовање. У Средњошколском центру у Посушју је радио као професор, а затим и као директор. Средином 1987. године изабран је на функцију председника Извршног одбора СО-е Посушје, а након тога, 1992. године одлази на Економски факултет у Мостару, на којем је био у радном односу до одласка у пензију 2018. године.

У звање доцента биран је 1987. године, у звање ванредног професора 1997., а у звање редовног професора 2000. године. У четири мандата је продекан за наставу, у два циклуса вођа постдипломских магистарских студија, те у два циклуса вођа постдипломских специјалистичких студија. Наставу из Социологије, Методологије, Понашања потрошача, али и сродних дисциплина, изводио је на основним, дипломским и постдипломским докторским студијама више факултета у Босни и Херцеговини и региону – Агрономском, Филозофском, Медицинском те Факултету здравствених студија Свеучилишта у Мостару, Филозофском факултету Свеучилишта у Задру, Економском и Правном факултету Универзитета у Тузли, Факултету политичких наука и Економском факултету у Бањој Луци, Факултету за туризам и вањску трговину Свеучилишта у Дубровнику, Економском факултету Свеучилишта у Сплиту, Докторској школи Свеучилишта у Осијеку итд.

Овако интензиван ангажман у високошколском наставном раду последица је ретко плодног списатељског рада. Сам или у коауторству потписује 35 књига и студија – међу њима девет свеучилишних и три средњошколска уџбеника. У својству вође или члана експертног тима, потписује и дванаест пројеката из области социологије, политикологије и економије, а на једном од њих – Early Warning System in Bosnia and Herzegovina – радио је у континуитету пет година. Аутор је преко 160 научних и стручних радова, објављених у часописима и зборницима на више светских језика, те око 90 рецензија и приказа дела других аутора.

Био је члан и већег броја редакција и уредништава часописа и зборника: Зборник радова – Journal of Economy and Business (Мостар), Социолошки дискурс (Бања Лука), Транзиција (Тузла), Медијски дијалози (Подгорица), а данас је коуредник часописа Дијалог АНУБиХ – и више организационих одбора научних скупова и других одбора. Под његовим менторством урађене су три докторске дисертације, пет магистарских и око шездесет дипломских радова.

У друштвеном животу БиХ био је ангажован у раду низа НВО. Био је председник Управног одбора Центра за заштиту права мањина, члан Управног одбора Центра за евроатланске интеграције, те Центра за унапређење људских права и демократије, члан управног одбора Хелсиншког комитета БиХ итд.

Био је директор Средњошколског центра у Посушју, председник Извршног одбора СО-е Посушје, а 2011. године и мандатар за састав Већа министара БиХ. Такође, 9 година је био на челу управљачке структуре Федералне РТВ – од њеног формирања 2000. године до септембра 2009. године – у времену када је ФТВ створила програм, серијски посебице, по којем је препознатљива и данас.

За дописног члана Академије наука и уметности Босне и Херцеговине у Одељење друштвених наука изабран је 2012, а за редовног 2018. године, пишу Независне новине.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана