Преминуо дјед Ђорђе Михаиловић, чувар Зејтинлика

ГС
Foto: Танјуг

СОЛУН - Ђорђе Михаиловић, чувар српског гробља „Зејтинлинк“ у Солуну, преминуо је данас у 96. години.

Тужну вијест саопштио је министар спољњих послова Србије Ивица Дачић.

Дјед Ђорђе је умро у својој кући, окружен фамилијом, женом, кћерком, има и двије унуке и двоје правнука. Већ двије седмице био је јако лош.

Промјене времена никако нису пријале његовим плућима, с којима је увијек имао проблема. Већ је годинама био слабог здравља, а умро је како је и хтио, у својој кући са фамилијом.

„Свих ових година поштовали су ме сви - Србија, наш конзулат овде у Солуну и сви наши људи који обилазе гробље. Сада ми дани пролазе мирно, породично. Здравље и године ми не дају другдје до да будем код куће. Сада ми је важно да вам кажем нешто. То причам толике године и то сви треба да знају - најбитнија је наша домовина, наша Србија“ истицао је деда Ђорђе.

Додао је:

„Овдје на гробљу, поред наших војника, крај којих смо сви године провели, сахрањени су ми и деда и отац. Сад само једну жељу имам - да будем сахрањен ту, поред њих, међу нашим војницима. И обавезно да ме сахране у нашој, српској униформи, у којој сам цијели живот провео. Надам се да ће ми Србија ту жељу испунити, то јој остављам у аманет“ рекао је дjеда Ђорђе, преноси „Информер“.

 

Михаиловић је одликован у јулу 2014. године Орденом српске заставе другог степена, добитник је и Ордена Светог Саве првог степена, а 11. новембра 2021. године уручено му је признање „Мајка Србија”.

Михаиловић је рођен 1. маја 1928. године у Солуну.

Први чувар српског војничког гробља био је његов дјед, солунски добровољац Саво Михаиловић, Србин из Грбља код Боке Которске.

Он је сакупио посмртне остатке мртвих другова и сабораца, а потом их је чувао до смрти 1928. године када је и сам сахрањен на Зејтинлику.

Њега је наслиједио Ђорђев отац Ђуро Михаиловић, који је током Другог свјетског рата сачувао гробље и његове реликвије од нацистичке пљачке.

Он је преминуо 1961. године и сахрањен уз оца на Зејтинлику, а дужност чувара гробља припала је Ђорђу, посљедњем мушком потомку из лозе Михаиловића.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана