Премијера филма "Свједок" о страдању српског народа 3. јула у Бањалуци

Срна
Премијера филма "Свједок" о страдању српског народа 3. јула у Бањалуци

БЕОГРАД - Премијера историјско-документарног филма "Свједок" сценаристе и режисера Дениса Бојића о страдању српског народа током ратних дешавања деведесетих година прошлог вијека на простору бивше Југославије и раду чувеног патолога Зорана Станковића, заказана је за 3. јул у Бањалуци.

Бојић је навео да је ово остварење, првобитно замишљено као свједочанство специјалисте судске медицине Зорана Станковића, након смрти чувеног патолога, промијенило форму, али не и суштину.

"Огољена је сурова истина о страдању Срба, приказана кроз ратни пут и историјски портрет професора Станковића. Филм је својеврсна колективна исповијест српског народа о његовом страдању, а истовремено и прича о човјеку који се игром судбине нашао у вихору ратних дешавања и који је радећи часно свој посао на себе преузео свједочанство о ужасима рата", рекао је Бојић за "Вечерње новости".

Угледни патолог и, прије свега, велики човјек доктор Станковић радио је на 50 масовних гробница широм бишве СФРЈ и обдукције више од 7.500 страдалих, па је логичан слијед догађаја да се управо кроз његово дјело свједочи о размјерама страдања српског народа, истакао је Бојић.

Бојић је рекао да је ово уједно историјски пресјек који кроз филмски израз у великој мјери обједињује мапу страдања српског народа.

Јунак филма ради и на подручју Сарајева, Тузле, Сокоца, Пала, Мостара, Билеће, Требиња, Невесиња, Каменице, Зворника, Скелана, Шековића, Кравице, Сребренице, Братунца, Сандића, Рогатице, Милића, Брчког, Брода, Угљевика, Прибоја код Лопара, Купреса, Бихаћа и Мркоњић Града.

Филм је саткан од свједочења преживјелих чланова породица жртава, а у њему су учествовали и чланови породице покојног доктора Станковића, као и његовог обдукциониог тима, многобројни новинари, симатељи и адвокати.

Трочасовни филм, који је након вишегодишњих припрема и двогодишње фазе продукције завршен у априлу, прво ће бити приказан у Бањалуци, а потом слиједе премијере и у другим градовима са обје стране Саве и Дрине, укључујући и Београд, гдје је сниман велики дио.

Филм је реализован у копродукцији Радио-телевизије Републике Српске и Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана