Прекид транзита руске нафте преко Украјине закувао односе унутар ЕУ

Вељко Зељковић
Прекид транзита руске нафте преко Украјине закувао односе унутар ЕУ

БРИСЕЛ - Став Европске комисије да Мађарска и Словачка морају прихватити одлуку Украјине о прекиду транзита руске сирове нафте преко њене територије, уз савјет да ове двије земље морају пронаћи алтернативне изворе снабдијевања представља освету, односно поруку Будимпешти и Братислави да се више неће толерисати њихов став према рату у Украјини и самоиницијативним мировним иницијативама.

Сматрају ово економски и политички аналитичари, наводећи да би ова одлука Кијева, али и резервисан став Европске комисије, Мађарској могли донијети низ проблема, јер се ради о европској земљи која највише овиси о руској нафти - до сада је увозила преко 70 одсто неопходних количина, од чега највећи дио преко нафтовода "Дружба" који једним краком иде преко Украјине. Наводе и да би ова одлука могла чак проузроковати несташицу енергије и драматично повећање цијена горива у Мађарској, јер су њене рафинерије углавном технички пројектоване да прерађују сирову нафту која им долази из Русије.

Економиста Бранко Павловић каже да је овај транзит руске сирове нафте кроз Украјину вјешто искоришћен као моћно дугме, односно алатка за манипулацију и уцјену непослушних у Европи. Сматра да је директива стигла из Вашингтона, али је и мишљења да ће Мађарска, коју мудро води премијер Виктор Орбан, на крају ипак наћи начина да изађе из габуле која му је хладно сервирана од стране Кијева и Брисела.

- Имају могућност да се окрену неким другим изворима, рецимо преко Хрватске, односно нафтовода "Јанаф". Помоћу њега се из хрватских лука транспортује сирова нафта према Европи. Наравно никако не би требало заборавити да у Европу и даље стижу огромне количине "препаковане" руске нафте, која и даље налази начина да нађе рупе, упркос свим уведеним санкцијама -  каже Павловић, додајући да највеће негативне посљедице ове одлуке могу бити изражене на повећање цијена горива у Мађарској.  

Како је појаснио, план Вашингтона, односно Брисела био је да се преко Кијева изврши нови политички и економски притисак, прије свега на Будимпешту, чија је спољна политика у доброј мјери супротна наративу и плановима који се кроје према Русији. Наводи и да је Европска комисија много пута до сада отворено показала да је не интересује будућност и просперитет држава чланица Европске уније.

- Нажалост, Европска комисија се одавно ставила у службу геополитичких интереса Америке. Стога је погрешно рећи Европска унија, када се говори о овој заједници. Не постоји "европска". Не постоји ни "унија". То је амерички Франкештајн у Европи. То је прави назив за ову заједницу. И морам признати да су САД у томе веома успешне. Иако постоје тенденције, да је све већи број Европљана који се дистанцирају од политике Брисела, на крају када се склопе све карте види се да Вашингтон и даље на кључним местима у Европској унији има своје људе од поверења и слепе послушнике. Због тога не би требало да имамо илузије да ће се Европа ускоро опаметити. Неће, наставиће са деструктивном политиком уцена и санкција - каже Павловић, коментаришући готово отворени рат који су Брисел, Кијев и Вашингтон повели против Мађарске и Словачке.

На питање да ли се на овај начин ове двије државе тјерају из ове заједнице, а што је недавно индиректно поручио и један од пољских званичника, наводећи да уколико се Мађарској и Словачкој нешто не свиђа, могу слободно отићи из ЕУ и НАТО-а, Павловић одговара како не вјерује у такав сценарио. Сматра да на тако нешто нису спремне - ни Словачка, а ни Мађарска.

- На челу ових држава налазе се озбиљни политичари. Нису од јуче и неће насести на ове провокације и нагазне мине које им се подмећу, а који би код грађана изазвале бунт и револт. Свесни су они ових игара, али ће сигурно наставити да се и даље боре за националне интересе својих држава. Нема им друге ако желе да сачувају свој тренутни суверенитет - поручио је Павловић.

Двоструки  аршини

Украјина је 17. јула одлучила да забрани транзит руске сирове нафте преко своје територије. Транспорт је прекинут путем нафтовода "Дружба" иако је Мађарској и Словачкој обећано да тако нешто неће бити учињено. Да се ради о политичкој одлуци, којом се желе казнити, односно притиснути ове двије земље, говоре и подаци да руски течни гас и даље несметано стиже у Европу.  Испоручене количине овог енергента у јулу су биле веће за 12 одсто од јунских.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана