Прекатегоризација граничног прелаза у Новом Граду на дугом штапу: Хрватска стално купује вријеме

Ведрана Кулага Симић
Прекатегоризација граничног прелаза у Новом Граду на дугом штапу: Хрватска стално купује вријеме

НОВИ ГРАД - Прекатегоризација граничног прелаза у Новом Граду која подразумијева његово отварање и за теретни саобраћај још је на дугом штапу, упркос бројним обећавајућим порукама из сусједне Хрватске, о којима више немају шта да кажу ни домаћи представници.

Иако се лани чинило да су БиХ и Хрватска на корак до постизања договора о прекатегоризацији прелаза, до тога није дошло, а у Новом Граду су били посумњали да блокада има везе и са изградњом одлагалишта на Трговској гори, на подручју сусједне општине Двор, која је с друге стране прелаза.

Општине, привредници и становништво с обје стране Уне штету трпе од 1. јула 2013. године, када је Хрватска постала чланица ЕУ, јер су тада на снагу ступили нови прописи о граничним прелазима и пограничном промету.

Преговори о прекатегоризацији воде се и на дипломатском нивоу, али и на сједницама Мјешовите комисије за питања граничних прелаза, коју чине представници БиХ и Хрватске. Као један од посљедњих услова за отварање прелаза за теретни саобраћај помињала се санација моста те да би, када се то уради, прво требало да буде отворен привремено на три мјесеца.

Да је то и даље на столу потврђује информација коју је прошле седмице усвојио Савјет министара. Ријеч је о извјештају о раду представника БиХ у саставу Мјешовите комисије за праћење спровођења уговора између БиХ и Хрватске о граничним прелазима у првој половини 2020. године.

- Комисија је расправљала о захтјеву за прекатегоризацију прелаза Нови Град - Двор. Након дуже расправе одлучено је да се сачека са одлуком, јер надлежне институције Републике Хрватске још нису доставиле службене налазе на основу којих би се приступило санацији моста. Након извршене санације биле би испуњене све претпоставке да се може удовољити том захтјеву - истакнуто је у документу.

Начелник Новог Града Мирослав Дрљача истиче за “Глас Српске” да је и ове послове успорила пандемија вируса корона, али и да је свима јасно да је ово питање које је најдуже отворено и на које је давно могла да буде стављена тачка.

- Анализа Института који смо ми ангажовали потврдила је да је, према стандардима из бивше државе, носивост моста у границама. Материјал смо давно доставили Хрватској, они су ставили приговор да то јесте према томе стандарду, али да су сада дио ЕУ и користе друге стандарде. Као неко ко је живио и у оној држави, знам да су ти стандарди у неким ставкама чак и оштрији него сада - истакао је Дрљача.

Хрватска страна, додаје, покушава да добије на времену.

- И ми сматрамо да је због старости моста потребна реконструкција, али морамо једном ставити тачку на причу да ли је мост добар или није. Надали смо се заиста да ће то бити прољеће 2021. године. Ако се, на крају, изврши реконструкција, а не дође до прекатегоризације, биће јасно да иза свега стоји политика - рекао је Дрљача, који сматра да за санацију моста не би било потребно дуже од три мјесеца.

Ова тема је, како је додао, и стална тачка дневног реда на сваком састанку са привредницима који инсистирају на томе да буде омогућен прелазак за теретна возила.

Губици

Забраном теретног саобраћаја преко прелаза Нови Град - Двор отежана је ионако тешка ситуација за привреднике из Новог Града, сусједног Двора у Хрватској те других општина из регије којима је тај прелаз најближи. Привредни субјекти откако је стављен стоп за прелазак теретњака имају озбиљне губитке због већих трошкова транспорта робе. Иницијативу за отварање прелаза у Новом Граду за теретни саобраћај раније су потписима подржали челници 73 привредна субјекта из БиХ и Хрватске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана