Предузећа са једним запосленим зарадила 66,7 милиона

Драгана Орловић
Предузећа са једним запосленим зарадила 66,7 милиона

БАЊАЛУКА - У Републици Српској тренутно је 1.749 предузећа са само једним радником, међутим, толико запослених их није спријечило да послују са милионским зарадама, што потврђује и податак да укупна добит коју су остварили износи чак 66,7 милиона марака.

У Агенцији за посредничке, информатичке и финансијске услуге (АПИФ) навели су “Гласу Српске” да тренутно међу фирмама са једним радником предузеће “Ниагара Спортс Глобал Манагемент” из Градишке има највећу добит, и то 10,6 милиона марака.

На сајту тог предузећа стоји да им је главни циљ да клијентима омогуће напредак каријере, те да развију талентоване у професионалне спортске играче. Њихов посао је, кажу, да анализирају проблеме, дају потребне савјете и усмјеравају играче те да, између осталог, послују са тренерима и клијентима који желе најбоље резултате.

На другом мјесту по висини добити налази се предузеће из Бијељине “ДП Нови Сад - Гас”, које се бави дистрибуцијом гаса, а које је са само једним радником остварило добит од 6,4 милиона марака.

Трећу позицију држи бањалучка фирма “ТСВ РС”, која је регистрована као друштво за трговину и услуге. Њихова добит је 3,4 милиона марака, а остварили су је, такође, захваљујући само једном запосленом.

У АПИФ-у наводе да, према подацима из регистра финансијских извјештаја за 2020. годину, у Републици Српској постоји укупно 51 фирма која нема ниједног радника, а чија је укупна добит премашила 5,3 милиона марака.

- Од фирми без иједног радника, највећу добит имају “Бора” д.о.о из Бањалуке, “Аманс” из Угљевика и бањалучко предузеће “МС системи” д.о.о. 

Највише предузећа са једним или без иједног радника налази се у области неспецијализована трговина на велико, и то 81 фирма, затим у путном превозу робе, гдје их је 74, као и у области изградње стамбених и нестамбених зграда, гдје постоје 63 фирме - наводе у АПИФ-у.

Економиста Зоран Павловић каже да, како немамо довољан број компанија да запошљавају, онда најспособнији региструју фирму и буду и одговорно лице, а све што ураде, то остваре приликом ангажовања трећих лица за обављање њихових дјелатности.

- На тај начин фирме избјегавају велике трошкове и несигурно тржиште за које раде - истакао је Павловић и додао да те фирме, у ствари, послују и постоје за добробит појединца.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана