Представништво у Русији тражи још 80.000 КМ

Маријана Миљић Бјеловук
Представништво у Русији тражи још 80.000 КМ

БАЊАЛУКА - Представништво Српске у Русији затражило је додатних 80.000 марака за рад у овој години од Министарства за европске интеграције и међународну сарадњу, а тај новац планиран је за покриће трошкова посјета високих републичких званичника и представника медија тој земљи.

Са тим захтјевом Представништва Српске са сједиштем у Москви упознати су и министри у Влади РС на посљедњој сједници. Премијер Српске Радован Вишковић задужио је министарства финансија и за европске интеграције и међународну сарадњу да предузму неопходне кораке како би било обезбијеђено 80.000 марака за рад тог представништва.

Међутим, из Министарства финансија одговорили су да је за рад свих представништава Српске у овој години предвиђено 5,3 милиона марака, те да нису планирана додатна средства.

- Уважавајући значај Представништва РС у Русији, као и важност наведених догађаја, предлажемо Министарству за европске интеграције да сагледа могућност обезбјеђења тражених средстава прерасподјелом у оквиру своје надлежности, те да упозна Владу РС са заузетим ставом како би Министарство финансија поступило по закључку - наведено је у информацији у коју је “Глас Српске” имао увид.

У Представништву РС у Русији наводе да траже додатни новац за покриће насталих трошкова посјета делегација Српске и представника медија.

- Ријеч је о посјети разних делегација министарстава, али и других званичника који су долазили и долазе у посјету у Русију. Није ријеч ни о каквим нашим прохтјевима. Тражимо минимум минимума. Не разбацујемо новац. Имамо увјеравања да би тражени новац требало да буде обезбијеђен на јесен, односно ребалансом овогодишњег буџета. Видјећемо шта ће бити - рекао је “Гласу” шеф Представништва РС у Русији Душко Перовић.

Како наводи, ове године тражили су да им буде повећан буџет, али су издвајања за њихов рад смањена за десет одсто у односу на 2022. годину.

- Тражили смо више новца за рад јер је све поскупјело због инфлације, од изнајмљивања просторија до раста других трошкова које имамо на мјесечном нивоу - казао је Перовић.

Наиме, Представништво у Русији прошле године имало је на располагању 1,06 милиона марака, док је ове године за њихов рад предвиђено 960.000 марака из републичког буџета.

Према ранијим информацијама из Владе, у овој години смањена су издвајања за рад три представништва у иностранству, а повећана за њих пет. Поред Русије, смањена су издвајања за рад представништава у САД и Аустрији. С друге стране, повећана су издвајања за рад преосталих пет представништава, односно оних у Србији, Грчкој и Израелу, те Белгији и Њемачкој.

Када се подвуче црта између укупних издвајања у прошлој и одобреног новца у овој години, укупан буџет за рад свих представништава смањен је за 180.000 марака. У прошлој години представништва су добила 5,48 милиона марака, а у овој години одобрено им је 5,3 милиона марака.

Кина

Влада РС основала је прошлог мјесеца Представништво у Кини са сједиштем у Шангају.

- Представништво је основано због добре сарадње са том земљом у многим областима, али и због привлачења нових инвеститора. Новац за рад представништва биће обезбијеђен у буџету Републике, и то у оквиру Министарства за европске интеграције и међународну сарадњу - поручено је тада из Владе.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана