Представнички дом без подршке за престанак важења закона о Тужилаштву и Суду БиХ

СРНА
Представнички дом без подршке за престанак важења закона о Тужилаштву и Суду БиХ

САРАЈЕВО- Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ није данас усвојио приједлоге закона о престанку важења закона о Тужилаштву и о Суду БиХ чији је предлагач посланик СНСД-а Милорад Којић.

Којић је образлажући приједлоге навео да су закони о Тужилаштву и Суду БиХ донесени наметнутим одлукама високих представника у БиХ Педија Ешдауна и Волфганга Петрича, који нису имали овлаштења да преузму улогу законодавца или уставотворца.

Он је образложио да је уставни основ за њихово доношење садржан у одредби према којој је Парламентарна скупштина БиХ надлежна за доношење закона, а не високи представници наметањем одлука.

Посланици данас нису усвојили Приједлог закона о измјени и допунама Закона о основама безбједности саобраћаја на путевима у БиХ по хитном поступку, која се односи на пооштравање казни за возаче који одбију алко-тестирање, а возе под дејством алкохола.

Представнички дом данас је усвојио иницијативу посланика Нихада Омеровића, о анализи праћења Ревидиране стратегије за рад на предметима ратних злочина.

Енитетске већине није било за приједлог закључака посланика Јасмина Емрића поводом расправе о давању сагласности за ратификацију Споразума о признавању високошколских квалификација на западном Балкану и давању сагласности за ратификацију Споразума о признавању стручних квалификација доктора медицине, доктора денталне медицине и архитеката у контексту Централноевропског споразума о слободној трговини.

Данас је усвојен ревизорски извјештај о главним налазима и препорукама за 2022. годину, чији је подносилац Канцеларија за ревизију институција БиХ, извјештаји Канцеларије за ревизију институција БиХ о финансијској ревизији институција БиХ за прошлу годину, те Извјештај о праћењеу реализације препорука ревизије учинка "Управљање процесом реализације уговора о јавним набавкама у институцијама БиХ".

Представнички дом усвојио је и извјештај ГРЕВИО комитета за БиХ о законодавним и другим мјерама предузетим за спровођење одредаба Конвенције Савјета Европе о спречавању и борби против насиља над женама и насиља у породици.

Усвојена је и посланичка иницијатива Шемсудина Дедића, којом се задужује Савјет министара да у што краћем року усвоји и Предсједништву БиХ достави Нацрт буџета институција и међународних обавеза БиХ за 2024. годину, те да Предсједништво Приједлог закона о буџету институција и међународних обавеза БиХ достави Парламентарној скупштини БиХ на усвајање.

Усвојена је и посланичка иницијатива Нихада Омеровића и Сафета Кеше, да Савјет министара издвоји 1.000.000 КМ помоћи Палестини. Предсједавајући Представничког дома Маринко Чавара најавио је да би наредна редовна сједница требала бити 21. децембра. Овим је данашње засједање завршено.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана