Представници синдиката пред Владом: Или веће плате или протест

ГС
Foto: РТРС

БАЊАЛУКА - Влада Српске није испоштовала Споразум о повећању плата за око 55.000 запослених који примају плата из буџета.Премијер Републике Српске Радован Вишковић више не ужива наше повјерење, а од септембра су могуће и протестне шетње, изјавио је предсједник Синдиката управе Републике Српске Божо Марић.

Ријеч је о запосленима у јавној управи, здравству, полицији, правосуђу и просвјети, а представници њихових синдиката су одржали конференцију за новинаре испред Административног центра Владе Републике Српске о “прекршеном Споразуму о повећању плата”, преноси Српскаинфо.

Ипак, наводе да још није касно и да се може постићи договор, поручујући да сада “све зависи од Владе Српске”.

Марић је рекао да је данас истекао рок из Споразума о повећању плата који су представници синдиката потписали са Владом РС а на основу прошлогодишњег договора који су постигли са актуелним предсједником Републике Српске Милорадом Додиком.

– Влада се није изјаснила по овом питању иако је Радна група завршила свој посао - рекао је Марић.

Напомиње да је и Буџетом РС за 2023. годину планирано 130 милиона КМ више средстава за испуњење Споразума о повећању плата.

– Ако се у року од 15 дана не одржи састанак са највишим руководством Српске, на челу са премијером и министрима , ми ћемо онда сигурно од септембра почети са протестима. Овим путем најављујемо бурну јесен, имаћемо протестне шетње сваки дан послије радног времена – најавио је Марић.

Предсједница Синдиката  радника унутрашњих послова Српске Аница Јондић каже да више нема никакве дилеме да је Влада прекршила договор од 30.маја од прошле године који је договорен са предсједником Српске, као и Споразум који је 6. јуна прошле године потписан са Владом.

Споразумом је, како каже, предвиђен начин и динамика повећања плата буџетским корисницима. То су запослени у унутрашњим пословима, у јавној управи, у правосуђу, у здравству и образовању.

Испуњен је дио обавеза, а то је, по њеним ријечима, повећање плата у авгсуту прошле године и повећање плата од јанура одређеним буџетским корисницима. Није испуњен трећи дио Споразума, о, како истиче, повећању плата током другог квартала ове године.

Предсједник Самосталног синдиката запослених у здравству РС Жељко Шукало апелује на предсједника РС да “одбаци косу косу којом је јуче косио јер то није његов посао и да смијени одговорне чији је то посао, те да заврши посао који је започео са синдикатима прошле године”.

Предсједник Синдиката медицинских техничара Мирко Шербеџија поручио је да ће синдикати истрајати у својој борби.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана