Представници институција не иду на отварање Куће Милановића

ГС
Представници институција не иду на отварање Куће Милановића

БАЊАЛУКА - Након што су се данас у јавности појавиле информације у вези са документацијом за Кућу Милановића неистините реаговали су из бањалучке градске Управе, гдје наводе да изјаве „не одговарају стварном стању ствари“.

Из Одсјека за правне послове Града Бањалуке, наводећи да објекат Куће Милановића већ више деценија служи у јавне сврхе, те да власништво над објектом није упитно.

-Неистинита је информација да објекат Куће Милановића није у власништву Града Бање Луке, те да постоје одређена физичка лица која имају било какве везе са наведеним објектом, нарочито породица Милановић, јер је предник Града (Општина Бања Лука) од чланова ове породице, као и од фирме „Сточар“ откупио цјелокупни објекат 70-их година. Сви уговори се налазе у Републичкој управи за геодетске и имовинско правне послове, те остаје нејасно како од 2015. године, дакле пуних девет година, исти орган није извршио упис и усклађивање евиденције, иако је Град преко Правобранилаштва Републике Српске доставио сву документацију и небројено пута ургирао да се поступак и формално заврши – додају из овог Одсјека.

Подсјећају још једном да је објекат откупљен 70-их година, те да су сва физичка лица искњижена, као и да на наведној некретнини на данашњи дан нема уписаних физичких лица.

- Град Бањалука, раније Општина Бањалука, још од тада управља Кућом Милановића и располаже тим објектом и фактички је власник истог. Зашто републички органи од 2015.године нису поступили да то и формално упишу, то је питање за њих – навели су из овог Одсјека.

Такође су се осврнули и на процес обнове овог објекта, те том приликом истакли да је за реализацију овог значајног пројекта израђена комплетна документација, те да су и надзор над радовима вршили републички органи.

- За рестаурацију самог објекта израђена је комплетна документација, а надзор над свим радовима вршила је Републичка дирекција за обнову и изградњу, као и  стручна лица из Републичког завода за заштиту културно-историјског и природног насљеђа – навели су из Одсјека за правне послове.

Истовремено, министар просвјете и културе Републике Српске Жељка Стојичић оцијенила је да отварање обновљене куће Милановића, које је заказано за вечерас, није друштвени догађај него политички, предизборни скуп Партије демократског прогреса, због чега представници институција Републике Српске и културни радници неће присуствовати.

"Према информацијама да Град Бањалука није извршио своје обавезе које се односе на рјешавање имовинско-правних послова, а које претходе издавању грађевинске дозволе, постоји оправдана сумња да је градска администрација прекршила законе и потребно је испитати да ли у поступањима града има елемента кривичне одговорности", саопштено је из Министарства.

Стојичићева је подсјетила да је Влада Републике Српске са 4,5 милиона КМ финансирала све радове на обнови куће Милановића, једног од најстаријих објеката у Бањалуци.

"За обнову овог објекта, који ће служити на понос свим грађанима града на Врбасу, издвојено је 4,5 милиона КМ, а новац за реконструкцију издвојен је из буџета републичких институција, предсједника Републике Српске, као и Владе Српске путем Министарства просвјете и културе", прецизирала је Стојичићева.

Она је додала да су на реализацији овог пројекта, дефинисане заједничке активности Града и Владе, којим су наведене обавезе обје стране.

Град Бањалука демантује министарку: Упућена је позивница за отварање куће Милановића

"Напомињемо да су републичке институције у обнову Куће Милановића, једног од најстаријих објеката у Бањалуци изграђеног 1893. године, уложиле 4,5 милиона КМ, са намјером да овај објекат служи на понос и добробит свим грађанима Бањалуке и Републике Српске као модеран јединствен простор за организацију различитих друштвених и културних догађаја", рекла је Стојичићева.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана