Представљени нови полицијски транспортери, Комшић поручио: Злу не требало, нека их

ГС
Foto: Кликс

ТУЗЛА - У комплексу који користи Јединица полиције за специјалну подршку у Тузли представљена су нова оклопна возила, такозвани транспортери.

Ријеч је о специјализованих возилима „сенатор“ које је произвела канадска компанија „Рошел“, а њиховом представљању је присуствовао и предсједавајући Предсједништва БиХ Жељко Комшић.

Влада Тузланског кантона дужи временски период додатно опрема тамошњу полицију, а“ у циљу адекватнијег дјеловања у контексту очувања јавног реда и мира набављена су четири оклопна возила“, пише Кликс.

-Прво што могу рећи је то: дабогда нам никад не требали. Нажалост, мјесто и вријеме у којем живимо оправдава сврху набављања оваквих возила и опремања Јединице полиције за специјалну подршку, у случају асистенције и помоћи, прије свега грађанима кантона, али и цијеле БиХ. Желим похвалити амбицију и намјеру Владе Тузланског кантона да ово реализује. Ово је први пут да они набављају овакву врсту специјалистичке опреме - казао је Комшић.

Казавши да се налазимо у тренутку у којем је “цијели свијет полудио”, Комшић је навео да ће, нажалост, овакве опреме, али и додатних полицијских снага, бити потребно и у наредном периоду.

-Погледајте ситуацију у БиХ, регији, Европи те све што се дешава на Блиском Истоку... То убрзава цијели свијет у правцу који је тешко предвидјети. Најбоља ситуација је да се ова набављена возила никада не употријебе, али понављам, да моје животно и политичко искуство говори: нека их. Злу не требало. Нека их - нагласио је он.

Додао је и то да је веома битно имати јаку и добро опремљену полицију.

-Ми смо дуго живјели као под неком куполом, односно у неком мјехуру, гдје је дјеловало као да ће неко други водити рачуна о нашој сигурности. Али, није то тако. Све оно што се данас дешава у свијету показује управо то. Ми се требамо освијестити и дозвати памети да се нико неће заложити и борити за ову земљу, ако то сами не учинимо - наставио је предсједавајући Предсједништва БиХ.

 

Полицијски транспортери који су стигли у Тузлу су заправо већа верзија џипа, који има десет сједишта и противбалистичку заштиту друге категорије те возило не може пробити метак калибра “7,62”.

-Ова возила дају већу сигурност полицијским службеницима у вршењу послова. Када их упутите на задатак, попут оног у Градачцу, у путничким возилима, ви заправо имате глинене голубове који се налазе некоме на цијеви. Сада када се деси слична ситуација, ми наше службенике шаљемо са балистичком опремом и возилима која гарантују безбједност од пјешадијског и личног наоружања - казао је министар унутрашњих послова Тузланског кантона Хајрудин Механовић.

Он је додао да ова возила повећају и ниво достојанства полиције, нагласивши да је у овој области у протеклом периоду владало запуштено стање.

-Нама недостаје 30 одсто полицајаца, а више од половине возила било је неупотребљиво, уз неисправне пиштоље - додао је Механовић, истакнувши да је набавка 400 дугих цијеви такође у току.

Премијер Тузланског кантона Ирфан Халилагић такођер је указао на важност јачања безбједносних структура.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана