Представљена монографија МУП-а Српске: 30 година гарант безбједности

Агенције
Представљена монографија МУП-а Српске: 30 година гарант безбједности

БАЊАЛУКА - Министарство унутрашњих послова (МУП) Републике Српске представило је данас у Бањалуци монографију која на цјеловит начин обрађује настанак и развој МУП-а у протеклих 30 година.

Монографија МУП-а Републике Српске 1992-2022. година представља и Полицију Републике Српске данас, са визијом будућности.

Промоцији Монографије присуствовали су предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић, предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић, чланови Академије наука и умјетности Републике Српске, представници МУП-а Српске, угледни историчари и научни радници.

Члан Уређивачког одбора Миле Шикман рекао је да се Монографија састоји из два дијела - уводног и главног, да има 308 страница, 340 фотографија и више од 50 шема и графичких приказа.

- То је документ који на научно провјерљив начин приказује развој МУП-а Републике Српске у протеклих 30 година - рекао је Шикман.

Стевандић је истакао да је МУП Републике Српске био први, а данас једини гарант безбједности у Српској, честитајући ресорном министру Драгану Лукачу и људима из МУП-а за напор који су уложили да ова монографија угледа свјетлост дана, напомињући да ће генерације које долазе имати сазнање да су сазрели у држави у којој се неко бринуо о томе да документује оно што вриједи сјећања.

Вишковић је рекао да је МУП Српске једна од кључних републичких институција зато што Република Српска нема војску и што су припадници МУП-а једини задужени за безбједност њених грађана и имовине.

- Поносан сам на чињеницу да је МУП Републике Српске, поводом 30 година постојања, урадио монографију у којој је приказан његов развојни пут - рекао је Вишковић и додао да је Влада Српске у протеклом мандату радила на јачању људских и кадровских потенцијала МУП-а.

Министар унутрашњих послова Драган Лукач рекао је да је Монографија веома значајна за МУП и да у суштини представља настанак, али и историјски развој овог министарства.

Лукач је навео да су кроз Монографију покушали да прикажу суштину развоја МУП-а Српске, начин на који је кроз све ове године испуњавао своје обавезе, те младе генерације које улазе у његов састав.

Предсједник Академије наука и умјетности Републике Српске Рајко Кузмановић рекао је да су Полиција и МУП Српске радили и на формирању, али и на томе да у изазовним временима очувају Српску.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана