Представљена књига Владимира Лукића "Од Грмеча до Дејтона и даље"

Срна
Представљена књига Владимира Лукића "Од Грмеча до Дејтона и даље"

БАЊАЛУКА - Аутобиографска књига професора Владимира Лукића "Од Грмеча до Дејтона и даље" представљена је у Бањалуци и освјетљава неке од најважнијих догађаја из живота Републике Српске чији је актер био, међу којима су околности под којима је потписан Дејтонски споразум 1995. године.

Књигу су, уз аутора, приредили новинар Радован Јовић и Јанко Велимировић, који је и уредник књиге, а издавач је Удружење "Јасеновац - Доња Градина" из Бањалуке које је Лукић основао 2000. године.Промоција књиге која прати животни пут некадашњег предсједника Владе Републике Српске одржана је у Академији наука и умјетности Републике Српске.

 

Лукић је овом приликом испричао да је имао изузетан однос, те да је изградио повјерење код тадашњег предсједника Србије Слободана Милошевића.

"Када смо ишли у Дејтон сви су се спремали да иду код Милошевића. Он је позвао мене да разговарамо. Дуго смо разговарали и повјерење је било потпуно. Када је дошло да се допуњавају проценти за 49 одсто територије која треба да припадне Републици Српској рекао ми је да `све и један квадрат који остане треба да припадне Крајини`", рекао је Лукић.

Велимировић је рекао да је Лукић позван на преговоре у Дејтон као стручњак за картографију и да је већ тада било одлучено о подјели територије у односу 49 напрема 51.

"Часно је обавио тај посао, вратио се свом професорском послу, а од 2000. године се посветио српским жртвама у Другом свјетском рату", рекао је Велимировић.

Књижевник и новинар Михајло Орловић нагласио је да је ово Лукићево дјело више историјско-документарног него белетристичког карактера.

"Лукићева искуства уче како савладати препреке и да упорност, рад и стрпљење увијек доведу до резултата", нагласио је Орловић.

Рецензент књиге Никола Кобац нагласио је да Лукић није одлучивао о политици подјела, али да је знао више о међама у БиХ него сви други заједно.

"Стао је у одбрану правде не дозволивши да се чини неправда према неким дијеловима Републике Српске. Његов допринос није препознало вријеме, а хоће", рекао је Кобац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана