Предсједништво усвојило Извјештај о извршењу Буџета институција БиХ

АТВ
Предсједништво усвојило Извјештај о извршењу Буџета институција БиХ

САРАЈЕВО - У Сарајеву је данас одржана сједница Предсједништва БиХ.

- Предсједништво  је примило к знању Информацију Министарства одбране у Савјету министара о декларисању снага у Систем спремности способности за мировне операције Уједињених нација (United Nations Peacekeeping Capability Readiness System – PCRS) - саопштено је из Предсједништва.

Предсједништво је дало сагласност Министарству одбране, да у складу са процедурама Уједињених нација, упути вербалну ноту са описом доприноса за PCRS.

- Предсједништво је задужило Министарство одбране да, у сарадњи са Министарством спољних послова, предузме мјере и радње из своје надлежности ради декларисања наведеног доприноса кроз Систем спремности способности за мировне операције Уједињених нација и стварања услова за евентуално упућивање истих у мировне операције Уједињених нација, по доношењу Одлуке Предсједништва БиХ, а у складу са законом дефинисаним процедурама.

Донијета је и Одлука о уништењу муниције и минско-експлозивних средстава Оружаних снага..

- Предсједништво је задужило Министарство одбране да у оквиру прописаних процедура и метода уништавања, те провођењем међународних споразума, уговора и одлука прихваћених од стране надлежних институција БиХ, у капацитетима у или изван система одбране уништи количине неисправне/несигурне муниције и минско-експлозивних средстава који су као такви идентификовани након извршених контролно-техничких прегледа на ЛСМ "Кула" - истиче се у саопштењу.

Усвојен је и Извјештај о извршењу Буџета институција БиХ и међународних обавеза за 2023. годину који ће бити достављен Парламентарној скупштини БиХ.

Предсједништво је усвојило Извјештај о раду Комисије за избјеглице и расељена лица БиХ за 2023. годину.

Предсједништво БиХ примило је на знање обраћање супервизора за Брчко дистрикт БиХ о питању блокаде рада Комисије за очување националних споменика БиХ и штетним посљедицама по инвестиционе пројекте у Босни и Херцеговини.

- Предсједништво захтијева од чланова Комисије да се изјасне о констатацијама и наводима супервизора, о разлозима блокаде и опструкције рада Комисије за очување националних споменика БиХ, те да о томе, у року од 30 дана од дана ступања на снагу овог закључка, доставе писана изјашњења Предсједништву БиХ - закључено је у саопштењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана