Предсједништво БиХ данас усваја буџет

С.К.
Предсједништво БиХ данас усваја буџет

САРАЈЕВО – Предсједништво БиХ утврдиће на данашњој ванредној сједници Приједлог закона о буџету институција БиХ и међународних обавеза БиХ за 2024. годину, сазнаје „Глас Српске“ у овој институцији.

Савјет министара усвојио је јуче Нацрт буџета институција БиХ за 2024. у износу од 1.355.400.000 марака, а који је у односу на прошлу годину већи за 40 милиона.

Пошто је Нацрт закона о буџету добио подршку Савјета министара БиХ, послат је у Предсједништво БиХ, које је и формални предлагач буџета и које га шаље на одобравање у Парламентарну скупштину БиХ, гдје треба да добије подршку оба дома.

За сервисирање међународних обавеза предвиђена је милијарда и 440 милиона. Усвајање буџета предуслов је за добијање средстава из Плана раста за Западни Балкан.

-Готово милијарду одлази на плате, а 100 милиона на капитална улагања и 200 милиона на различите врсте материјалних трошкова. Позивам остале колеге да остала средства ставимо у функцију - рекао је јуче министар финансија и трезора БиХ Срђан Амиџић.

Предсједавајућа Савјета министара Борјана Кришто изјавила је да је усвајањем Нацрта буџета институција БиХ и међународних обавеза за 2024. годину створене претпоставке за имплементацију новог плана раста ЕУ.

Министри су успјели откочити расподјелу 50 милиона марака средстава од РАК-а која ће бити усмјерена у оба ентитета за развој саобраћаја и инфоматичког друштва, али није било договора о подјели 250 милиона од путарине. Проблем су, истичу, министри из Федерације.

- Закон је предвидио да се та средства могу привремено подијелити на бази привремених коефицијената, али неко не жели да то уради на такав начин - рекао је Амиџић.

Лидери странака партнера у власти на нивоу БиХ потписали су у понедјељак на састанку у Мостару закључак и договорили да се буџет БиХ нађе на сједници Савјета министара у четвртак, 4. јула и да по убрзаној процедури буде усвојен у оба дома Парламентарне скупштине БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана