Предсједник Српске састао се са епископом будимским Лукијаном

Срна
Предсједник Српске састао се са епископом будимским Лукијаном

БУДИМПЕШТА - Предсједник Републике Српске Милорад Додик састао се данас у Будимпешти са Његовим преосвештенством епископом будимским Лукијаном, првог дана посјете Мађарској.

Састанак се одржава у палати Текелијанум, а владика Лукијан поручио је да је Додик радо виђена личност и гост у Епархији будимској.


У делегацији са Додиком су и министар за научнотехнолошки развој и високо образовање Републике Српске Жељко Будимир и амбасадор БиХ у Мађарској Биљана Гутић Бјелица.

Додик ће након састанка са епископом Лукијаном свечано отворити манифестацију "Српски дани", чији је покровитељ Кабинет предсједника Републике Српске.

Српска православна Епархија будимска донијела је одлуку о оснивању манифестације "Српски дани" која ће трајати цијели октобар.

Палату Текелијанум, као задужбину, основао је велики српски добротвор Сава Текелија 1838. године да би се у њој школовали сиромашни ђаци и студенти из свих крајева, а власник овог здања је Епархија будимска.

У овој згради налази се и један од два српска ђачка дома у Будимпешти, а обнова овог

здања завршена је прије три године.

Сутра, другог дана посјете Мађарској, Додик ће у 12.00 часова одржати састанак и радни ручак са премијером Мађарске Виктором Орбаном, у Кармелићанском манастиру у Будиму.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана