Предсједница Европске комисије долази у БиХ: Има ли наде

Г.С.
Предсједница Европске комисије долази у БиХ: Има ли наде

Предсједница Европске комисије Урсула фон дер Лејен у сриједу, 1. новембра, долази у Босну и Херцеговину када ће се у Сарајеву срести с члановима Предсједништва БиХ, након чега и с предсједницом Савјета министара БиХ Борјаном Кришто.

Ријеч је о њеној трећој посјети  у три године, што показује посвећеност Европске уније за напредак БиХ на еуропском путу.

Предсједница Европске комисије у Босну и Херцеговину стиже уочи Извјештаја о напретку БиХ у испуњавању преузетих обавеза на европском путу који ће бити објављен 8. новембра.

Она би, према најавама, током посјета требала изнијети податке о претприступној помоћи и финансијским детаљима који ће бити представљени као дио пројекта којем ће БиХ моћи приступити.

БиХ на европском путу

Босна и Херцеговина је од Еуропске комисије још 2019. године добила попис од 14 приоритетних задатака које земља треба испунити како би добила кандидатски статус, односно како би отворила преговоре.

БиХ је протеклих мјесеци усвојила пет закона с пописа од 14 приоритета, али политички представници углавном су оптимистични да ће БиХ ипак добити датум за почетак преговора као дио ширег наратива ЕУ у контексту рата у Украјини. За отварање преговора с БиХ залаже се већи број чланица ЕУ, укључујући Хрватску, но томе се за сада се противе Њемачка и Холандија.

Владајућа коалиција на државном нивоу у четвртак је одржала нови круг разговора како би осигурала усвајање још најмање два или три закона у Парламенту БиХ до краја мјесеца, а уочи доласка предсједнице Еуропске комисије Урсуле фон дер Лејен.

Међутим, нису се могли договорити око тога гдје ће бити сједиште призивног одјела Суда БиХ. Кључни проблем био је хоће ли сједиште апелационог одјела државног суда бити у Бањалуци, како то траже власти из Републике Српске, или у Источном Сарајеву, на чему инсистирају из Федерације БиХ аргументујући то близином сједишта Суда и Тужилаштва БиХ, као и државног затвора у којег се смјештају притвореници.

Делегација ЕУ у БиХ истакла је како је разочаравајуће да се није могао постићи компромис о том питању, подсјећајући да је Европска комисија као један од кључних приоритета за БиХ дефинирала побољшање функционисања правосуђа.

Због спора око овог питања, министри из Српске у Савјету министара БиХ у четвртак су на том тијелу блокирали расправу и о свим другим законима па парламенту за сада неће бити упућен никакав нови приједлог на усвајање.

Упркос застојима на државном нивоу, о датуму за почетак преговора говори се све интензивније, док је и даље упитно како ријешити бројне политичке несугласице у БиХ, преноси Аваз.

Посјета државама западног Балкана

Иначе, посјета западном Балкану предсједнице Европске комисије почиње данас у Сјеверној Македонији гдје ће се састати с предсједником Стевом Пендаровским.

У понедјељак ујутро разговараће и с премијером Димитром Ковачевским, док ће се у Приштини састати са представницима привремених Косовских институција

У уторак ујутро боравиће у Подгорици гдје ће се састати с предсједником Црне Горе Јаковом Милатовићем и премијером Дританом Абазовићем, док ће у послијеподневним сатима отпутовати у Београд.

У Београду ће разговарати с предсједником Србије Александром Вучићем, као и с премијерком Аном Брнабић, након чега долази у Босну и Херцеговину.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана