Предмет против кандидата за потпредсједника ФБиХ због злочина на Возући и Озрену

Срна
Предмет против кандидата за потпредсједника ФБиХ због злочина на Возући и Озрену

САРАЈЕВО - У Посебном одјељењу за ратне злочине Тужилаштва БиХ постоји предмет против некадашњег команданта оперативне групе "Босна" Рефика Ленде, који је кандидат СДА за пот/предсједника Федерације БиХ /ФБиХ/, речено је Срни из Тужилаштва БиХ.

Из Тужилаштва кажу да је предмет против Ленде формиран на основу извјештаја који је прије 20 година поднијело Министарство унутрашњих послова /МУП/ Републике Српске о ратном злочину над Србима на подручју Озрена и Возуће 1995. године.

Из Тужилаштва наводе да је предметом обухваћено више особа и да је у фази пријаве, те да ће након доношења тужилачке одлуке јавност о свему бити обавијештена.

Иако је међу првом тројицом против којих су поднесене кривичне пријаве за злочине над Србима из Возуће, Централна изборна комисија БиХ усвојила је извјештаје о извршеним провјерама кандидата за избор предсједника и потпредсједника ФБиХ, према којима Лендо испуњава све потребне услове за обављање ових функција.

И командант Трећег корпуса такозване Армије БиХ Сакиб Махмуљин један је од деветнаест идентификованих и дјелимично идентификованих лица, припадника такозване Армије БиХ и страних добровољаца против којих су тада поднесене кривичне пријаве о злочинима почињеним над Србима на подручју Озрена и Возуће у јулу и септембру 1995. године. Суд БиХ крајем априла прошле године осудио је правоснажно Махмуљина на осам година, након чега је он умјесто у затвор побјегао у Турску.

Због ових злочина МУП Српске је Тужилаштву БиХ поднио извјештај о ратном злочину против команданта Другог корпуса такозване Армије БиХ Сеада Делића, команданта 35. дивизије такозване Армије БиХ Фаила Хасанагића, команданта Седме муслиманске бригаде Халила Брзине и команданта 328. бригаде Фуада Зилкића.

Извјештај је поднесен и против команданта одреда "Ел муџахедин" Абу Малија /право име му је Абдел Кадер Мокхтари/, главног безбједњака и обавјештајца "Ел муџахедина" Ајмана Авада, те против члана команде одреда "Ел муџахедин" Абу Хамзе /право име му је Имад Мохамед ал Хусеин/.

Масовно страдање Возућана догодило се од 10. до 24. септембра 1995. године, усљед оФанзиве 23.000 муслиманских војника Другог и Трећег корпуса такозване Армије БиХ и одреда "Ел муџахедин", те НАТО бомбардовања потпомогнутог њиховим јединицама за брза дејства, као и припадницима пакистанског контингента међународних мировних снага.

Тада је спаљено 30 српских села, протјерано 1.920 српских породица са 7.680 чланова, убијено 459 бораца Војске Републике Српске и цивила, док се за већим бројем још трага.

Падом Возуће окончано је протјеривање и етничко чишћења Срба са подручја зеничке регије, започето 1992. године.

Пријаве против Ленде подносили су и Хрвати из Жепча и Завидовића.

Рефик Лендо је рођен 26. јануара 1956. године у селу Бистро код Новог Травника.

Основну школу је завршио у Новом Травнику 1969. године, а средњу Хотелијерско-туристичку школу у Опатији је завршио 1974. године. Дипломирао је на Војној академији у Београду 1980. године.

У редовима ЈНА се налазио од 1980. до 1991. године. У Територијалну одбрану БиХ ступио је у јуну 1992. године. Био је и командант штаба ТО Нови Травник.

Дана 23. септембра 1992. године дошло је до међусобних напада између припадника тзв. Армије РБиХ и ХВО, за које је ХВО оптужио тројицу официра такозване Армије РБиХ /бивши официри ЈНА/ Фахрудина Агића из Ускопоља, Мухарема Шабића из Прозора и Ленду из Новог Травнику.

Постао је командант новоформиране Оперативне групе "Босна" 24. јуна 1993. године, током хрватско-бошњачког сукоба.

Након тога, био је оперативац у команди Трећег корпуса Армије РБиХ 1994. године, када је добио одликовање "Златни љиљан". Исте године постаје члан СДА у којој је био члан Предсједништва.

Пензионисан је 2004. године.

Освојио је мандат на изборима за Представнички дом Федерације БиХ 2006. године, а тај мандат прекинуо је 2008. године, када бива изабран за начелника општине Нови Травник.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана