Предложено смањење броја кантона и уређење Сарајева као дистрикта

Анадолија
Предложено смањење броја кантона и уређење Сарајева као дистрикта

У организацији Удружења Правни институт у Босни и Херцеговини данас је у Сарајеву одржана јавна расправа о уставним реформама у Федерацији БиХ.

Удружење је сачинило приједлог реформи за креирање новог Устава ФБиХ у циљу повећања функционалности Федерације и смањења трошкова овог ентитета.

У приједлогу реформи, између осталог, наводи се смањење броја кантона са 10 на шест, чиме би се смањили трошкови преобимне администрације. У оквиру овог приједлога, Кантон Сарајево би био уређен као дистрикт, реорганизацијом дијела територија ФБиХ и Републике Српске, преноси новинар агенције Анадолија.

Надлежности, попут здравства, високог образовања и локалне самоуправе додијелиле би се Федерацији, а назив "остали" промијенио би се у "национално неопредијељени и националне мањине". Радна група предложила је и повећање броја делегата у Дому народа Парламента ФБиХ на 68, тј. делегата из реда осталих на 17, како би се њихов број изједначио са бројем делегата из реда три конститутивна народа.

Члан радне групе Мухамед Мујакић истакао је да је фокус овог рјешења, као једне од опција коју ће они представити међународној заједници у БиХ и доносиоцима одлука, прије свега политичким странкама, смањење броја кантона у ФБиХ.

"Наш приоритет је био реформа ФБиХ, мада ми имамо приједлог о дистрикту Сарајево по узору на дистрикт Брчко. Показало се да дистрикт Брчко веома добро фунцкионише у мултиетничкој средини. Често се Сарајеву спочитава да није мутлиетнички град. Ово рјешење би задовољило интересе свих конститутивних народа, али и националних мањина и национално неопредијељених", истакао је Мујакић.

Када је ријеч о здравству, Мујакић је подсјетио да сви грађани у ФБиХ немају иста права, али имају исте обавезе, те да је то једна врста дискриминације. Приједлозима реформи надлежности у здравству и образовању биле би пребачене на ентитетски ниво.
Мујакић је додао да се овим приједлогом рјешава питање свих грађана ФБиХ, па и хрватско питање.

"То би био начин да се никоме ништа не одузима, већ да се чини функционалнијим. У том контексту иде и уједињавање кантона са хрватском већином, попут Ливањског кантона и Западно-херцеговачког, гдје је већински хрватско становништво. Ми предлажемо да се та два кантона удруже, гдје рјешавамо и хрватско питање и питање грађана и функционисања Федерације на том дијелу", казао је Мујакић.

Проф. др. Мирко Пејановић, који је присуствовао данашњој расправи, истакао је да се у документу заговара рационализација и реорганизација Парламента ФБиХ, гдје се задржава дводомност Парламента, али и смањење броја посланика. Пејановић је истакао како сматра да ће овај приједлог добити подршку.

"Када је ријеч о Дому народа, аутори су с разлогом бацили поглед на скупину грађана који се изјашњавају као остали и оне који не желе да се изјасне. Остаје да се види како то ријешити. У овој фази ће бити реално да те скупине грађана буду у оквиру четвртог сегмента, а то је заступници из етничких мањина", казао је Пејановић, те додао да ће се о томе релевантно моћи говорити након пописа становништва у БиХ.

Пејановић је подсјетио да је Сарајево, као градска цјелина са припадајућим окружењем, у пројекцијама мировних преговора било засебна цјелина и заговарао се дистрикт.

"То нажалост није прошло. Заговарање идеје дистрикта Сарајево и Посавине биће могуће када се уђе у пројекат цјелокупне измјене Устава ФБиХ и промјене дејтонске структуре државе", додао је Пејановић.

Данашњој расправи присуствовали су представници амбасаде Сједињених Америчких Држава у БиХ, представници амбасаде Њемачке у БиХ, представници Вијећа Европе у БиХ, представници Парламента Федерације Босне и Херцеговине, као и бројни професори и академици.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана