Предложен састав надзорног тијела за праћење спровођења Стратегије за рад на предметима ратних злочина

Срна
Предложен састав надзорног тијела за праћење спровођења Стратегије за рад на предметима ратних злочина

САРАЈЕВО - За предсједавајућег надзорног тијела за праћење спровођења Ревидиране стратегије за рад на предметима ратних злочина, чије би формирање данас требао да разматра Савјет министара, предложено је да буде именован представник Високог судског и тужилачког савјета (ВСТС) БиХ, а за замјеника представник Министарства правде БиХ.

Према сазнањима Срне, за чланове надзорног тијела предложени су Милорад Којић, на приједлог Министарства правде Републике Српске, те Жељко Богут из Министарства правде у Савјету министара и Иван Ћосић из федералног Министарства правде.

За чланове су предложени и Зекерија Мујкановић - Правосудна комисија Брчко дистрикта, Лејла Чопељ из Министарства безбједности у Савјету министара и Жељка Радовић из ВСТС-а БиХ.

Приједлози за замјенике чланова су Милана Попадић из Министарства правде БиХ, Иренко Матијевић из федералног Министарства правде, Виктор Нуждић из Министарства правде Републике Српске, Вук Лучић из Правосудне комисије Брчко дистрикта, Мевлудин Мујезиновић из Министарства безбједности БиХ и Халил Лагумџија из ВСТС-а.

Предложено је да за чланове независног тијела без права гласа буду именовани Минка Крехо из Суда БиХ и, умјесто бившег главног тужиоца Тужилаштва БиХ Гордане Тадић, Иван Матешић из Тужилаштва БиХ.

Састанку надзорног тијела, према приједлогу одлуке о његовом формирању, могу присуствовати представници ОЕБС-а, Канцеларије тужиоца Међународног резидуалног механизма за кривичне судове и Канцеларије ЕУ, те других међународних тијела која прате рад правосудних органа у БиХ који могу учествовати у расправи о питањима из дневног реда, али без права одлучивања.

Савјет министара данас би на сједници требало да разматра приједлог одлуке о формирању надзорног тијела за праћење спровођења Ревидиране стратегије за рад на предметима ратних злочина.

Ову одлуку предложило је Министарство правде у Савјету министара.

Савјет министара је након двије године неусвајања и опструкција од стране бошњачких министара, а посебно министра иностраних послова Бисере Турковић, те бројног ургирања Министарства правде у Савјету министара, у септембру 2020. године усвојио Ревидирану стратегију за рад на предметима ратних злочина.

Приједлог одлуке о формирању надзорног тијела за праћење спровођења Ревидиране стратегије већ двије године није разматран на сједницама Савјета министара јер је ту тачку са дневног реда упорно скидала Турковићева.

Надзорни одбор за праћење спровођења Ревидиране стратегије за рад на предметима ратних злочина је “ад хок” тијело које своје одлуке доноси консензусом.

Бошњачки министри, оспоравајући чланство директору Републичког центра за истраживање ратних злочина Милораду Којићу, више пута су одбијали да именују чланове надзорног тијела.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана