Предложен притвор за наоружане мигранте из Авганистана

Срна
Предложен притвор за наоружане мигранте из Авганистана

САРАЈЕВО - Тужилаштво БиХ предложило је притвор за четири осумњичена држављанина Авганистана који су лишени слободе на подручју Доњег Свилаја, гдје је откривен импровизовани мигрантски камп, те пронађени оружје и муниција.

У саопштењу из Тужилаштва је наведено да је ријеч о Басиру Вазирију (31) раније осуђиваном због злоупотребе дроге у Србији, уз изречену казну од шест мјесеци затвора, те Нисару Ахмадију (18), Билалу Афганију (20), Абдулу Кајуму Факириџи (29) који су под истрагом због удруживања ради чињења кривичних дјела и неовлаштеног промета оружја и војне опреме, те производа двоструке употребе.

Приједлог за одређивање мјере притвора упућен је Суду БиХ након испитивања осумњичених, а због опасности од бјекства.

Авганистанци су ухапшени у заједничкој оперативној акцији Агенције за истраге и заштиту (СИПА) и Граничне полиције БиХ на подручју Доњег Свилаја, гдје је откривен импровизовани мигрантски камп, те пронађени оружје и муниција.

Према прикупљеним доказима, мигранти су се налазили у импровизованом кампу смјештеном уз границу са Хрватском, у близини прелаза Доњи Свилај у општини Оџак, у намјери да наведено ватрено оружје и муницију прокријумчаре у Хрватску.

Тужилаштво БиХ, СИПА, Гранична полиција и партнерске полицијске и безбједносне агенције проводе истражне активности како би се утврдиле све околности боравка наоружаних миграната на подручју уз границу БиХ и Хрватске, јер у досадашњим активностима агенција за провођење закона у БиХ углавном нису евидентирани наоружани припадници мигрантске популације, поготово не у посједу аутоматског наоружања и муниције.

СИПА је 8. децембра саопштила да је на подручју Доњег Свилаја у општини Оџак, у зони граничног појаса затечен већи број лица из мигрантске популације у два импровизована кампа, у којима је откривена и одређена количина ватреног оружја и муниције.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана