Пред Судом подршка Додику и Лукићу: "Oво није судски процес, већ иживљавање"

ГС
Пред Судом подршка Додику и Лукићу: "Oво није судски процес, већ иживљавање"

САРАЈЕВО- И данас су се пред Судом БиХ гдје ће бити одржано рочиште предсједнику Републике Српске Милораду Додику и вршиоцу дужности директора Службеног гласника Милошу Лукићу окупили грађани како би пружили подршку.

И овај пут грађани и носиоци јавних функција у Републици Српској и на нивоу БиХ окупили су се како би пружили подршку Додику и Лукићу.

Одбрана Додика и Лукића припремила је материјалне доказе и нада се да ће Суд БиХ прихватити све њихове приједлоге како њиховим брањеницима не би било ускраћено право на одбрану, пише АТВ.

На претходном рочишту 29. априла, Суд БиХ и одбрана нису прихватили као доказ Тужилаштва БиХ Анекс 10 Дејтонског мировног споразума јер је ријеч о "документу" који је Тужилаштво БиХ скинуло са интернет странице УН и превело на "босански језик".

Посланик у Представничком дому парламента БиХ Сања Вулић рекла је пред почетак данашњег рочишта пред Судом БиХ против предсједника Републике Српске Милорада Додика и вршиоца дужности директора "Службеног гласника Српске" Милоша Лукића због непоштовање одлука Кристијана Шмита, да се овдје уопште не ради о судском процесу, него о апсолутном иживљавању америчког амбасадора у БиХ Мајкла Марфија над лидером српског народа у Српској.

Вулићева је истакла да је ово заправо показивање његових мишића и како Марфи покушава да дисциплинује предсједника Републике Српске.

"Да ово није никакав судски процес, најбоље потврђује чињеница да ми у парламенту, о закону по коме наводно суде предсједнику Републике нити смо расправљали, нити смо га усвојили, а самим тим излишно је о њему и коментарисати", рекла је она.

Вулићева је навела да генерално Марфи у сарадњи са Шмитом, ништа друго ни не ради, већ покушава да изврши сатанизацију српског народа, и то од "главе, односно од лидера српског народа, а то је дефинитивно предсједник Републике Српске".

"Али ево борићемо се, боримо се. Ми се не плашимо ни њих, ни њихове мржње, нити њихових насртаја на српски народ, а све ово што раде је апсолутни покушај истребљења Срба и Хрвата са подручја БиХ како би дошли до свог сна - унитарне БиХ", рекла је Вулићева и поручила да се ријетко који сан остварио, па тако неће ни овај њихов.

Видјеће се право лице суда

Посланик СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Милорад Којић изјавио је данас, уочи рочишта предсједнику Српске Милораду Додику и вршиоцу дужности директора "Службеног гласника" Милошу Лукићу, да треба видјети на који начин ће се Суд БиХ понашати, јер све оно што је Тужилаштво доставило као наводне доказе, апсолутно нису докази.

"Нажалост, данас ће се наставити са извођењем, односно презентовањем више 'доказа', за које не можемо ни рећи да су то докази од стране Тужилаштва, јер новински чланак, неовјерене копије, нити документа заиста не могу формално-правно, ни кривично-правно бити доказ. Одбрана ће данас предложити своје доказе како би могли на адекватан начин да, кроз свједоке и све остале документе, организују своју одбрану", рекао је Којић новинарима испред зграде Суда БиХ у Сарајеву.

Према његовим ријечима, ако судија одбије неке од доказа одбране, онда ће показати дефинитивно своје право лице и оно у шта сви сумњају и што знају и виде - да је овдје ријеч искључиво о политички мотнираном процесу, који је инструисан од неких западних амбасада.

"Све се то ради са једним циљем - да се покуша Додик дискредитовати са позиције предсједника Републике и предсједника СНСД-а као најјаче политичке партије, не само у Републици Српској, већ у цијелој БиХ", истакао је он.

Да је било правде пред овим судом, указао је он, многи људи за ратне злочине не би били овдје ни осуђени и не би се водио процес против предсједника Републике који је извршавао искључио само своју уставну обавезу.

"Такви процеси нису су одвијали и не одвијају се нигдје у свијету али, нажалост, БиХ је је земља апсурда, па и сви апсурди за неке људе очигледно овдје постају нормални, иако што се тиче нас, те са аспекта правне струке и владавине права, они нису нормални", закључио је Којић.

Политичка елиминација Додика

Некадашњи министар унутрашњих послова Републике Српске Дарко Матијашевић истакао је да је процес против предсједника Српске Милорада Додика и вршиоца дужности директора "Службеног гласника" Милоша Лукића пред Судом БиХ политички процес с циљем елиминације предсједника Српске са политичке сцене.

Уочи почетка рочишта пред Судом БиХ у Сарајеву, Матијашевић је изјавио новинарима да ово није индивидуално суђење предсједнику Додику, већ институцијама Српске и Републици Српској.

"Ми ћемо, наравно, у овом процесу бити подршка предсједнику Републике са његовим правним тимом и не сумњамо да ће сви аргументи бити на страни предсједника Републике", поручио је Матијашевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана