Пребиловци: Сјећање на страдале Србе у долини Неретве

РТРС
Пребиловци: Сјећање на страдале Србе у долини Неретве

ЧАПЉИНА - Тродневно обиљежавање Светих пребиловачких и свехерцеговачких мученика и 83 године од једног од најсвирепијих злочина почињених над српским народом, почело је синоћ предавањем о теми "Бедем памћења" игумана манастира Подмаине Рафаила Бољевића у Пребиловцима.

У надахнутом предавању којем је у Пребиловцима присуствовао велики број вјерника, као и Његово високопреосвештенство митрополит захумско-херцеговачки и приморски Димитрије, отац Рафаило је говорио о злом забораву и потреби сталног сјећања и свакодневног присјећања на Христа, пипе РТРС.

Отац Рафаило је поручио да Пребиловци позивају на дубље сјећање и да свједоче о тајни васкрсења која је уједно и тајна спасења и Спаситеља.

Игуман манастира Подмаине навео је да су сви свети мученици проводници благодатних енергија и да их је та благодат надахнула и охрабрила да и смрт приме мирно, тихо и хришћански достојанственом.

Онда су, како каже отац Рафаило, у име Крста и Васкрсења задобили силу свједочења да је жив Господ и да је уредио да сви ми имамо живот у изобиљу.

Игуман наводи да кости свједоче тајну спасења.

- Та централна тајна спасења у цркви представља темељ нашега живота, а видимо да је баш она нападнута вирусима заборава, немара, лијености. Без сјећања ништа не можемо вољети, цијенити и другима предати ако немамо сјећање. Без њега се не може живјети у Христивој цркви - рекао је игуман Рафаило током предавања у амфитеатру испред храма у Пребиловцима.

У 19 часова у храму у Пребиловцима биће служено празнично вечерње.

Централно обиљежавање биће организовано сутра, служењем Свете архијерејске литургије у Храму Христовог Васкрсења у Пребиловцима од девет часова.

Храм Васкрсења Христовог у Пребиловцима саграђен је и освештан 2015. године у знак сјећања на око 4.000 Срба доње Херцеговине које су усташе убиле у Другом свјетском рату, а Српска православна црква исте године канонизовала је жртве Пребиловаца и доње Херцеговине у Другом свјетском рату.

Овај празник установљен је у календару на датум када су усташе 1941. године звјерски убиле више од 850 мјештана овог села, углавном жена и деце и бациле у јаму у Шурманцима надомак Међугорја.

Овај злочин је у бившој Југославији прикриван, а 1961. године јаме у које су бацани Срби су забетониране.

Откопавање 13 јама на подручју доње Херцеговине почело је 1990. године, а кости више од 4.000 Срба 4. августа 1991. године су сахрањене у спомен-костурницу у Пребиловцима.

У јуну 1992. године током офанзиве "Чагаљ" припадници ХОС-а и ХВО-а минирали су спомен-костурница.

По повратку Срба у Пребиловце послије 2000. године, остаци костију су сакупљени, а по изградњи Храма Васкрсења Христовог почивају у његовој крипти.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана