Правосудна сага у вези са изградњом ХЕ "Бук Бијела": Кључна акта код тужиоца

Ведрана Кулага Симић
Правосудна сага у вези са изградњом ХЕ "Бук Бијела": Кључна акта код тужиоца

САРАЈЕВО - Правосудна сага у вези са изградњом хидроелектране (ХЕ) "Бук Бијела" на Дрини улази у трећу годину, а за "Глас" је потврђено да се у цијелу причу активно укључило и Тужилаштво БиХ које је недавно изузело документацију из ладица надлежне комисије за концесије којој је повјерен тај предмет, односно рјешавање спора између БиХ и Српске.

Уставни суд БиХ је, наиме, крајем јануара разматрао предмет који се тиче изградње те хидроелектране, за коју су камен темељац положили премијери Српске и Србије још у мају 2021. године, а два мјесеца касније 24 посланика, махом из реда Бошњака у Представничком дому Парламента БиХ, упутили су захтјев суду за рјешавање спора између БиХ и Српске, тражећи забрану градње јер сматрају да концесију може дати само БиХ.

По налогу суда тада је формирана Заједничка комисија за концесије у којој се нашло седам чланова и то из Комисије за концесије БиХ и Републичке комисије за те послове. Међутим, због проблема, односно одсуствовања због болести једног члана комисије са територије Српске, а из реда Бошњака, који је и раније негодовао због рјешења о именовању у Заједничку комисију за концесије, није било могуће донијети одлуку јер су према правилима о раду за то потребни гласови свих чланова.

С обзиром на то да је исти епилог поновљен и након што су добили додатни рок за доношење одлуке, судије су почетком ове године донијеле рјешење у којем су утврдиле да комисија није извршила дјелимичну одлуку Уставног суда БиХ од 16. јула 2021. године.

То је поновила у уторак предсједница Уставног суда БиХ Валерија Галић која је додала да је предмет "Бук Бијела" у надлежности Комисије за концесије, али и да је са аспекта суда на чијем је челу тај предмет још отворен.

- Ми смо доставили рјешење о неизвршењу Тужилаштву. Уставни суд сматра да није надлежан за рјешавање спора јер је изричито законом о концесијама прописано да је то питање у надлежности Комисије за концесије, а која се не састаје - поручила је Галићева.

До закључења овог броја "Гласа" није стигао одговор из Тужилаштва БиХ на питање да ли су и какве кораке до сада предузели на основу тог рјешења Уставног суда. С друге стране, предсједавајући Заједничке комисије Миломир Амовић за "Глас" каже да нису разговарали са тужиоцима, него су им дата документа прије неких мјесец.

- Ради се о актима и Уставног суда, влада и комисије. Све им је достављено - истакао је Амовић, који каже да заједничка комисија није још расформирана, али и да не засједају.

Чекају, додао је, мјесецима став Суда БиХ по другој пријави једног од чланова који је и раније негодовао због именовања у поменуту заједничку комисију.    

- У овом моменту не знамо ни да ли ћемо наставити да радимо. Чекамо став надлежних - рекао је Амовић, који не зна колико може потрајати све ово што је покренуто још половином 2021. године.

Један од саговорника "Гласа Српске", упућен у дешавања, раније је истицао да укључивање Тужилаштва не може да заустави радове на терену, али и да је суштина да је комисија извршила одлуку, односно дала мишљење суду да према важећим законима о концесијама у БиХ ту нема никаквог спора, али да због недостатка кворума није могла гласати и донијети такву одлуку.

Имагинарна слика

Стручњаци су раније за "Глас" истицали да је кривац за све политика јер је створена имагинарна слика да се ради о неком међудржавном споразуму у овом пројекту. Ријеч је, тврде упућени, о класичном комерцијалном уговору.

- То што је у јавности представљено да владе Српске и Србије заједнички граде ХЕ, то је политичка прича и нема везе са реалношћу. Владе имају изјаву да ће подржати предузећа. Могло се десити да умјесто предузећа из Србије буде неко из Њемачке или Италије - рекао је недавно један саговорник "Гласа".  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана