Правосуђе БиХ: Накнаде плаћају и стручњацима!

Маријана Миљић Бјеловук
Правосуђе БиХ: Накнаде плаћају и стручњацима!

САРАЈЕВО - Стручно особље правосудних институција на нивоу БиХ требало би да добије накнаде за трошкове смјештаја и одвојени живот, а издаци за укупно 11 запослених у Високом судском и тужилачком савјету, Суду и Тужилаштву на годишњем нивоу износиће скоро 162.000 марака.

Наиме, члан којим су дефинисана примања стручног особља у правосуђу на нивоу БиХ додат је у нацрт закона о измјенама Закона о платама и другим накнадама судских и тужилачких институција на нивоу БиХ, а који се налази у фази консултације.

Министарство правде БиХ је уврстило тај члан у поменути закон, након што је Уставни суд БиХ у марту ове године утврдио да је потребно поменути акт ускладити са Уставом БиХ, Европском конвенцијом за заштиту људских права и основних слобода и Међународним пактом о грађанским и политичким правима.

- Судијама и тужиоцима је према постојећем закону признато право на остваривање накнаде на име трошкова смјештаја и одвојеног живота, али то  право није признато стручном особљу у тим институцијама и поред тога што живе у мјестима која су од сједишта послодавца у Сарајеву удаљена више од 80 километара, док у Сарајеву бораве током радне седмице - навело је Министарство правде БиХ у образложењу измјена поменутог закона.

Додали су да је за ефикасно поступање правосуђа судијама и тужиоцима у њиховом раду потребна и помоћ стручног особља.

- Без одговарајуће финансијске подршке није могуће осигурати одговарајућу територијалну заступљеност конститутивних народа и осталих у правосуђу, у сегменту који се односи на стручно особље. Због тога би и стручном особљу требало осигурати накнаде за одвојен живот и трошкове смјештаја, као што је урађено за судије и тужиоце - наведено је у разлозима за доношење измјена закона.

Због свега тога, наводе у Министарству правде БиХ, приступили су измјена Закона о платама и другим накнадама у судским и тужилачким институцијама на нивоу земље, али су дошли и до рачунице да би ти трошкови на годишњем нивоу износили 161.796 КМ.

Наиме, у Високом судском и тужилачком савјету укупни процијењени трошкови за увођење накнаде за одвојени живот и смјештај стручном особљу износили би 10.500 марака на годишњем нивоу. Процијењено је да би право на поменуте накнаде остварила једна особа.

У Суду БиХ укупни процијењени трошкови петоро стручњака износили би 45.300 марака годишње. Највише стручног особља је у Тужилаштву БиХ, односно према њиховим подацима ради се о 11 запослених, а трошкови за поменуте накнаде на годишњем нивоу досегли би износ од 105.966 марака.

Оптерећења

У образложењу нацрта закона о допуни Закона о платама и другим накнадама у судским и тужилачким институцијама на нивоу БиХ наведено је да су оптерећења буџету БиХ измјенама поменутог закона оправдана.

- Закон је у потпуности примјењив и њиме се рјешавају конкретни проблеми на које је указано донесеним одлукама - наводе у Министарству правде БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана