Правобранилаштво ће заштитити правне интересе Српске

Срна
Правобранилаштво ће заштитити правне интересе Српске

БАЊАЛУКА - У Правобранилаштву Републике Српске речено је Срни да ће континуирано давати смјернице и пратити рад надлежног правног тима за праћење стања и активности у вези са проблемом одлагања радиоактивног отпада и истрошеног нуклеарног горива на локацији Трговска гора у Хрватској.

Овај тим је формиран с циљем одбране интереса и заштите животне средине и здравља становништва Републике Српске и БиХ, који би могли бити угрожени реализацијом пројекта одлагања радиоактивног отпада.

Правобранилаштво ће пратити и активности из Стратегије заштите правног интереса БиХ у вези са питањем одлагања радиоактивног отпада и истрошеног нуклеарног горива на локацији Трговска гора у Хрватској, с све с циљем заступања правних интереса Српске.

"Правобранилаштво ће све активности на овом плану у наредном периоду предузимати уз консултације са Владом и ресорним министарством", речено је у Правобранилаштву.

Влада Републике Српске недавно је прихватила информацију о Нацрту стратегије заштите правног интереса БиХ у вези са питањем одлагања радиоактивног отпада и истрошеног нуклеарног горива на локацији Трговска гора у Хрватској.

У складу с тим задужено је Правобранилаштво Српске да континуирано прати рад правног тима, даје смјернице и прати активности из Стратегије ради заступања правних интереса Српске.

Хрватска планира да радиоактивни отпад из Нуклеарне електране "Кршко" као и постојећи институционални отпад складишти на локацији Трговска гора, на самој граници са БиХ. На тој локацији планирана је и изградња Центра за збрињавање радиоактивног отпада.

Став свих страна у БиХ је да је локација бивше касане "Черкезовац" на Трговској гори недопустива јер се налази уз саму границу и у сливу ријеке Уне, која је заштићено подручје, а посебан акценат је на чињеници да би, одлагањем тог радиоактивног отпада и истрошеног нуклеарног горива, било угрожено здравље око 250.000 становника. /

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана