Праведнији однос према рањивим категоријама

Маријана Миљић Бјеловук
Праведнији однос према рањивим категоријама

БАЊАЛУКА - Обећања да ће Српска добити социјалну карту из ове године пребачена су у идућу. Поред тог документа, о којем се прича више од деценије, Република би требало у овој области 2024. да добије и двије нове јавне установе, односно завод за социјалну заштиту те центар за васпитање дјеце и омладине.

Ти планови републичке Владе уврштени су у Програм економских реформи за период од 2024. до 2026. године и то у дијелу документа који је посвећен реформама области социјалне и дјечје заштите. 

- Циљ ове реформе јесте успостављање регистра социјалне карте, почетак рада завода за социјалну заштиту који ће пратити, унапређивати и планирати стручне послове у систему социјалне заштите. Такође, предвиђено је успостављање центра за васпитање дјеце и омладине - наведено је у владином документу.

Нагласили су да су сви ти реформски процеси планирани и стратегијом социјалне заштите РС за период 2023-2029. година, а која је тренутно у фази нацрта. Усвајање тог документа очекује се крајем овог мјесеца.

- Циљ успостављања регистра социјалне карте је стварање јединствене евиденције у области социјалне заштите, као и успостављање механизама за спровођење рационалне и ефикасне социјалне заштите засноване на подацима о социјално-економском статусу појединца и породице у којој тај појединац живи - наглашено је у поменутом програму економских реформи. 

Кроз почетак рада завода за социјалну заштиту, чија су средства обезбијеђена у буџету за идућу годину али и простор за рад, биће успостављен начин лиценцирања стручних радника и установа социјалне заштите, акредитовани програми обука те процес супервизије у установама из ове области, али и унапријеђено истраживања ради праћења социјалних појава и проблема.

- За те активности потребно је обезбиједити кадрове како би завод почео са радом - наведено је у документу којем су министри дали зелено свјетло.

Наведено је и да би центар за васпитање дјеце и омладине требало да предузима превентивне мјере збрињавање, васпитања и образовања дјеце и омладине са поремећајима у понашању.

Такође, у програму економских реформи стоји да је 600.000 марака планирано у буџету Српске за рад завода за социјалну заштиту Републике Српске, док у истом документу није наведена количина новца предвиђена за другу поменуту јавну установу.

- Наведене активности у оквиру ове мјере утицаће на побољшање животних услова корисника социјалне заштите, као и услова рада и компетенција запослених у социјалној заштити. Такође, биће омогућена правичнија и праведнија расподјела новца онима који нису у могућности да самостално обезбиједе потребну подршку - закључено је у владином документу.

О изради социјалне карте у Српској прича се близу 15 година, а конкретнији послови урађени су тек у јануару када је Влада Републике Српске именовала радну групу за израду тог важног документа коју чини осам министара.

Обећања

Премијер Српске Радован Вишковић је у фебруару рекао да ће Српска добити социјалну карту до краја јуна ове године, док је министар енергетике и рударства РС Петар Ђокић најавио да ће након израде тог документа бити уведена и категорија енергетски заштићеног купца, односно субвенције за угрожене категорије када је у питању потрошња струје.

- Влада Српске је спремна за рјешавање питања енергетски заштићеног купца, а у току је израда социјалне карте, без чега га није могуће дефинисати - рекао је раније Ђокић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана