Прајс: САД одбацују коментаре Додика којима се поткопава Уставни суд БиХ

Танјуг
Прајс: САД одбацују коментаре Додика којима се поткопава Уставни суд БиХ

ВАШИНГТОН - Сједињене Америчке Државе одбацују коментаре предсједника Републике Српске Милорада Додика од 9. марта, у којима је покушао да поткопа Уставни суд БиХ, наводи се у саопштењу Неда Прајса, портпарола Стејт департмента.

-Додик је изнио вишеструке пријетње о отцјепљењу Републике Српске од БиХ. Члан 3 Дејтонског устава јасно налаже да Република Српска мора у потпуности да поштује одлуке институција Босне и Херцеговине, укључујући коначне и обавезујуће пресуде Уставног суда БиХ - подсјетио је Прајс.

Он је нагласио да су „Сједињене Државе поносне што стоје уз народе БиХ док граде будућност у евроатлантској заједници народа и јачају државне институције потребне да их тамо одведу“.

-Сепаратистичка реторика и претње Дејтонском мировном споразуму су неодговорне, опасне и штетне за напредак БиХ ка даљим евроатлантским

Према његовим ријечима, „Сједињене Државе су биле и остаће најснажнији поборник и партнер БиХ и њених народа и обавезују се да ће наставити да подржавају суверенитет, територијални интегритет и мултиетнички карактер БиХ“.

-Сматраћемо одговорним оне који желе да поткопају институције БиХ и Дејтонски мировни споразум. Наша посвећеност је чврста, а Сједињене Америчке Државе неће одустати од народа Босне и Херцеговине - истакао је Прајс.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана