Познато када Орбан стиже у Бањалуку

Срна
Foto: Taнјуг/AP

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је вечерас да вјерује да ће мађарски премијер Виктор Орбан крајем марта или почетком априла посјетити Бањалуку да би се наставили разговоре о програму економске подршке пољопривреди.

Додик је рекао да је данас у два наврата разговарао са Орбаном у Анталији, те оцијенио да је та сарадња веома успјешна и добра, на веома високом нивоу политичког разумијевања, као и да је економска сарадња све јача.

"Констатовали да иде баш онако како смо жељели", рекао је Додик новинарима из Републике Српске, преноси Срна.

Он је навео да је са Орбаном раније разговарао да дође око 7. марта у Бањалуку, али да мора да путује у Америку, те да ће када се врати доћи у Српску.

Вјерује, како је рекао, да ће договорити да то буде крајем марта, почетком априла, како би се наставили разговори о програму економске подршке пољопривреди, али и када је ријеч о другим привредним гранама.

Додик је подсјетио како је наводно Савезна Влада Њемачке суспендовала и прекинула три пројекта у Републици Српској, али да су лагали, наводећи да су то донијели на политичком нивоу, док на уговорном нивоу то остаје активно.

"Чекамо да истекну неки рокови с увјерењем да са Нијемцима не желимо и нећемо више да радимо ниједан тај пројекат. Има и других технологија које су сада већ боље од саме њемачке технологије, али такав однос који Њемачка покушава да нам наметне кроз овакав политички притисак економско узурпирање пројеката, наметање Кристијана Шмита је за гађење", рекао је Додик.

Он је навео да Њемачка јесте сила, али да је постала арогантна, те да не значи да Српске треба да промијени своје ставове.

За Орбана је рекао да је један од најозбиљнијих лидера данашњице, усмјерен да очува Мађарску као државу мађарског народа, што не значи да има било какве примисли да друге угњетава, те да је веома тешко са тим се не сагласити.

Додик је навео да је Орбан нажалост још усамљен у ЕУ са захтјевима да се редефинишу односи у ЕУ и да се Унија прилагоди савременом тренутку и односима, те додао да дијели његове ставове и када је ријеч о Украјини и читавом региону.

"Не слажемо се са санкцијама Русији нити желимо да било када ставимо на дневни ред, а Мађарска, имајући у виду своју позицију у НАТО-у и ЕУ, морала је да модификује своје ставове и то је разумљиво", оцијенио је Додик.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана