Познато када ће бити отворена добојска болница

Срна
Познато када ће бити отворена добојска болница

Објекат нове болнице у добојском насељу Усора бити завршен до краја априла, потврдио је први човјек поменутог града Борис Јеринић.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик, српски члан Предсједништва Жељка Цвијановић, премијер Радован Вишковић и министар здравља и социјалне заштите Ален Шеранић обишли су нову болницу "Свети апостол Лука" у Добоју.

Пројекат изградње нове болнице у овом граду један је од најзначајнијих подухвата Владе Српске у здравственом систему.

У делегацији су и министар здравља и социјалне заштите Српске Ален Шеранић, министар правде Милош Букејловић, представници Амбасаде Кине у БиХ, директор Болнице "Свети апсотол Лука" Младен Гајић, посланици у Народној скупштини Републике Српске и Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ, руководство града Добоја.

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић и директор компаније "Чајна Синофарм интернешнел корпорејшн" Ли Кан потписали су 14. марта 2019. године уговор о изградњи и опремању нове зграде болнице у Добоју укупне вриједности 88.568.717 КМ без ПДВ-а. Рок за изградњу болнице је 30. март 2024. године.

Ова савремена здравствена установа је укупне бруто површине 28.078 метара квадратних, од чега је нето површина објекта 25.390 метара квадратних.

Сва одјељења и службе болнице су пројектовани у складу са европским нормама, при чему су задовољени сви захтјеви модерне болнице.

Нова болница пројектована је да дугорочно опслужује око 330.000 становника из добојске регије у Републици Српској, те федералног Зеничко-добојског и Тузланског кантона.

Располагаће са 468 кревета, те медицинским специјалистичким службама попут главног операционог блока са четири операционе сале, ургентног са операционом салом, дијагностичког центра са више од 22 радиолошке и друге дијагностичке процедуре, дневну амбулантну/поликлиничку услугу са око 20 специјалистичких консултација, терапијску онколошку дневну болницу.

Градоначелник Добоја Борис Јеринић најавио је да ће објекат нове болнице у добојском насељу Усора бити завршен до краја априла.

Јеринић је рекао да је објекат завршен са грађевинског аспекта, да је опрема стигла и да још преостаје да се изврши технички пријем, а након тога и почне са пресељењем из старог објекта.

"Овај објекат када обиђете и сагледате имате само ријечи хвале и можете да се дивите јер је на понос цијеле Републике Српске и Балкана. Тренутно нема модерније опремљене болнице на Балкану", изјавио је Јеринић новинарима након обиласка објекта нове болнице у добојском насељу Усора, коју по систему "кључ у руке" гради компанија "Чајна Синофарм интернешнел корпорејшн"

Он је поручио да то постигнуто захваљујући политичкој стабилности, субординацији и сарадњи локалне и републичке власти, уз подршку предсједника Српске Милорада Додика који је константно био уз овај пројекат, премијера Радована Вишковића и српског члана Предсједништва БиХ Жељке Цвијановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана