Познати сви (градо)начелници у Српској

Независне новине
Foto: Илустрација

БАЊАЛУКА - Централна изборна комисија (БиХ) утврдила је прелиминарне резултате за локалне изборе у БиХ, а познато је и ко су нови (градо)начелници у Републици Српској.

У Новом Граду нови-стари градоначелник биће Мирослав Дрљача из СНСД-а. У Крупи на Уни побиједио је кандидат Народне партије Српске Гојко Кличковић.

Костајница је једна од општина у којој је било више него занимљиво, а утврђени резултати кажу да је мандат освојио досадашњи начелник Никола Јањетовић из СНСД-а, и то за свега 12 гласова испред Владимира Ћопића из СДС-а.

Од три кандидата, у Козарској Дубици славио је Игор Савковић из СНСД-а, а кандидат исте странке Душко Дошеновић побиједио је у Оштрој Луци.

Слободан Јавор остао је градоначелник Приједора, Зоран Аџић у Градишци, а Мирослав Бојић у Лакташима, а сви су кадрови СНСД-а.

У највећем граду у Републици Српској није било промјена у градоначелничкој фотељи, а Драшко Станивуковић из ПДП-а побиједио је још убједљивије него 2020. године.

Начелник Петровца биће Драго Ковачевић (СНСД), а Рибника Душко Дакић (СНСД).

Изузетно занимљиво било је у Источном Дрвару, гдје су начелничку трку за свега три гласа одлучили гласови поштом, и то у корист Милке Иванковић из СНСД-а, која је побиједила Душка Агића из Уједињене Српске.

Мркоњићани су и на овим изборима убједљиво подржали актуелног начелника Драгана Вођевића (СНСД), а исто су учинили становници Језера и Шипова гласањем за Снежану Ружичић, односно Милана Ковача (обоје СНСД). У Купресу је са 105 гласова за начелника побиједио Срђан Петковић из Социјалистичке партије.

Горан Боројевић биће начелник Кнежева, и он као кандидат СНСД-а, а у Котор Варошу је убједљиво побиједио досадашњи начелник Зденко Сакан, кадар ПДП-а.

У Челинцу убједљива побједа Владе Глигорића (СНСД), као и Млађана Драгосављевића у Српцу, те Милана Миличевића (СДС) у Теслићу.

Доминацију у Прњавору је потврдио Дарко Томаш из СНСД-а, а лакше од очекиваног нови градоначелник Дервенте постао је Игор Жунић, такође из СНСД-а.

Уједињена Српска имаће начелника у Станарима, гдје је побједу остварио Александар Ристић, док ће градоначелничка палица у Добоју остати у рукама Бориса Јеринића.

Озрен Петковић (СНСД) биће нови начелник Петрова, а до промјене на челу општине дошло је у Броду, гдје је Милан Зечевић (СНСД) побиједио досадашњег начелника Зорана Видића из СДС-а.

Славко Тешић остаје начелник Пелагићева, а Перо Павловић Доњег Жабара (оба СНСД).

Једна од најзанимљивијих изборних трка виђена је у Вукосављу, гдје су, попут Источног Дрвара, пресудили гласови поштом. На крају је са свега осам гласова разлике побиједио Зекеријах Бахић из СДП БиХ, испред Дејана Јовића из СНСД-а.

Тијесно до задњег тренутка било је и у Модричи, али је на крају Јовица Радуловић из СДС-а са непуних 300 гласова славио испред Борислава Ракића из СНСД-а.

СДС ће имати власт и у Шамцу, гдје је поново побиједио Ђорђе Милићевић, као и у Бијељини и Лопарама, гдје су (градо)начелници остали Љубиша Петровић и Радо Савић.

Ипак, СДС није успио да задржи Угљевик, јер је Василије Перић морао да честита Драгану Гајићу из СНСД-а. Бојан Ивановић нови је градоначелник Зворника, а доминација кандидата СНСД-а у овом дијелу Српске потврђена је побједом Радана Сарића у Осмацима, Миладина Лазића у Шековићима, Мирослава Краљевића у Власеници, Марка Савића у Милићима и Лазара Продановића у Братунцу.

Нови начелник Сребренице биће Милош Вучић, а он је био заједнички кандидат свих српских странака у тој општини.

До промјене власти, и то велике, дошло је у Сокоцу. Милован Цицко Бјелица, након вишегодишње владавине овом општином, поражен је од Страхиње Башевића из СНСД-а.

У Хан Пијеску зато није дошло до промјене, јер је Слободан Ђурић из СДС-а поново освојио мандат, а исто се десило у Источном Старом Граду и Источној Илиџи, јер су без проблема побиједили Бојо Гашановић и Маринко Божовић, кандидати СДС-а.

Јован Катић (СНСД) није имао противкандидата за начелника Источног Новог Сарајева, а градоначелничку фотељу сачувао је и Љубиша Ћосић у Источном Сарајеву.

Нови начелник Рогатице је Нинослав Прелић (СНСД), а нови-стари Вишеграда Младен Ђуревић (СНСД), те Рудог Драгољуб Богдановић (СНСД).

У Палама је СНСД изгубио мјесто начелника, а то ће умјесто Бошка Југовића сада бити Дејан Којић из Демоса. И у Чајничу је дошло до промјене на челу општине, па ће Горана Караџића замијенити Мирослав Фуртула из Српске радикалне странке (СРС).

Једна дама је остала начелница Новог Горажда, а то је Мила Петровић (СНСД), док су власт у Калиновику и Фочи потврдили Радомир Сладоје и Милан Вукадиновић.

Ни у Невесињу и Источном Мостару ништа ново, а начелници остају Миленко Авдаловић (СНСД) и Божо Сјеран (СДС).

Зато је у Гацку и Билећи дошло до промјене на позицији начелника општине. Вукота Говедарица (СДС) је нови начелник Гацка, док је Миодраг Парежанин (СНСД) у Билећи.

СДС је успио задржати Стеву Драпића у Љубињу, а Бојан Самарџић из исте странке само је замијенио досадашњег начелника Берковића Ненада Абрамовића.

Иако се можда очекивала неизвјесна трка, Мирко Ћурић (СНСД) без проблема је побиједио у Требињу.

СДС ће тражити поново да се броји у Костајници 

Из СДС-а су најавили да ће од Централне изборне комисије (ЦИК) БиХ тражити поновно бројање гласова са локалних избора у Костајници, јер сматрају да је њихов кандидат за начелника општине Владимир Ћопић оштећен и да у односу на свог противкандидата има 12 гласова мање.

"Цијенимо да је тих 12 гласова у односу на укупан број бирача изашлих на изборе (2.630) и гдје имамо 152 неважећа листића од којих је 83 потпуно празно, и те како могуће стићи поновним пребројавањем гласачких листића", казали су из СДС, те подсјетили да они нису имали право на посматраче на овим изборима због чега сумњају да је дошло до нерегуларности.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана