Позив за потписивање декларације о спречавању одлагања нуклеарног отпада

Срна
Позив за потписивање декларације о спречавању одлагања нуклеарног отпада

НОВИ ГРАД- Удружење “Грин тим” Нови Град позвало је организације цивилног друштва из БиХ да се придруже потписивању декларације о спречавању одлагања радиоактивних и других опасних отпада у близини границе, наводећи да у свијету не постоји случај да се у граничном појасу гради нуклеарни објекат противно вољи друге земље.

Предсједник Грин тима Марио Црнковић рекао је Срни да се приближава расплету борба грађана с обје стране ријеке Уне против намјере да се радиоактивни отпад из Нуклеарне електране “Кршко”, као и други опасни отпади из цијеле Хрватске смјештају у комплекс касарне Черкезовац.

Црнковић је истакао да је несхватљиво да након четири деценије економских, енергетских и других бенефита, које су Хрватска и Словенија имале за претходних 40 година, и даље истрајавају на идеји да посљедице тога смјесте на граници са БиХ уз ријеку Уну.

-У свијету не постоји случај да се у граничном подручју градио нуклеарни објекат противно вољи сусједне државе. Код нас развој те идеје траје 24 године, те сада улази у фазу расплета - каже Црнковић.

Уколико се деси преседан и успостави пракса да се нуклеарни објекти могу градити у граничним подручјима, као и да оваква подручја могу бити мјеста депоновања радиоактивних и других опасних отпада, Црнковић је истакао да ће то значити да било која земља на свијету, нарочито која је економски или политички јача, има неупитно право да свој отпад “изгура” на границе са другим земљама.

-Случај Трговска гора је нешто што можемо да дефинишемо као мјерну јединицу за неправду. Кренувши од кршења воље грађана и њиховог искључивања из процеса доношења одлука, обесмишљавања постојећих међународних конвенција, потпуног изостанка свијести о стварној потреби изградње одрживог мира до занемаривања свега што подразумјева принципе међугенерацијске правде - рекао је Црнковић.

Према његовим ријечима, бранећи ријеку Уну, Крајину и БиХ подједнако се брани садашњост и будућност јер није нормално нити прихватљиво отпад смјештати на границе са другим земљама.

-Отуда и декларација о спречавању одлагања радиоактивних и других опасних отпада у близини државних граница као вапај здравог разума коју ће у наредних мјесец дана потписивати организације цивилног друштва, било да су еколошке, омладинске, спортске или неког другог усмјерења. Борба за живот је заједнички интерес, а крајње је вријеме да ова борба добије своје облике и изван БиХ - поручио је Црнковић.

Хрватска планира да радиоактивни отпад из Нуклеарне електране Кршко, као и постојећи институционални отпад, складишти на локацији Трговска гора у општини Двор, на самој граници са БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана