Позитивне вијести око Трговске горе

Срна
Позитивне вијести око Трговске горе

"Гринпис" као највећа глобална организација за заштиту животне средине потврдио је да Трговска гора, у непосредној близини Новог Града, није рјешење за збрињавање радиоактивног и нуклеарног отпада.

Рекао је ово министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Бојан Випотник те додао како је ријеч о "одличној вијести".

"`Гринпис` као глобална организација са изванредним резултатима у борби за животну средину, овим апелом је потврдио оно што ми тврдимо већ деценију. Искрено сам захвалан", нагласио је Випотник.

Он је указао да је "Гринпис" организација која се оштро противи нуклеарној енергији, истичући сву штету које овај вид производње енергије неповратно наноси здрављу људи и планете.

"Очекујемо ускоро и састанак са њиховим представништвом за централну и источну Европу, како би их детаљније упознали са нашим вишегодишњим настојањима да се радиоактивни и нуклеарни отпад не одлаже на Трговској гори", рекао је Випотник.

Глобална организација за заштиту и очување околине "Гринпис" апеловала је на хрватске званичнике да спријече учешће Хрватске у словеначком пројекту нуклеарне електране "Кршко два", указујући да данас не постоји прихватљиво рјешење за складиштење радиоактивног отпада који се мора чувати у безбједним условима стотинама хиљада година.

У апелу се упозорава да не постоји права заштита од могуће катастрофе великих размјера с посљедицама за живот и здравље људи нити механизам обештећења.

Предсједник Удружења "Грин тим" Нови Град Марио Црнковић изјавио је Срни да се постепено на међународном нивоу шири свијест о неприхватљивости намјере Хрватске да радиоактивни отпад из Нуклеарне електране "Кршко" складишти уз ријеку Уну, на саму границу са БиХ.

Црнковић је подржао апел глобалне организација за заштиту и очување околине "Гринпис" упућен хрватским званичникцим да спријече учешће Хрватске у словеначком пројекту нуклеарне електране "Кршко два", указивање на то да не постоји прихватљиво рјешење за складиштење радиоактивног отпада који се мора чувати у безбједним условима стотинама хиљада година.

"Чврсто стојим уз апел колега из `Гринписа`, нарочито из разлога јер је у питању опстанак сјеверозападног дијела БиХ којег би уништило одлагање радиоактивног отпада на Трговској гори. Уз то, уколико би Хрватска била дио пројекта `Кршко два`, то би значило додатне стотине тона радиоактивних отпада уз Уну", рекао је Црнковић.

Он је навео да је Хрватска изричита у намјери да све своје опасне отпаде смјести на локацију која је на граници са БиХ.

"Таквим чином не стављају на коцку животе више од 250.000 становника Крајине, већ и генерација које још нису рођене. Имамо право на живот и дужни смо да се бранимо и одбранимо", поручио је Црнковић.

Начелник општине Нови Град Мирослав Дрљача сматра да је апел "Гринписа" потврда аргумената Експертског и Правног тима, институција Републике Српске и БиХ да је неприхватљива локација коју је Хрватска одабрала за складиштење радиоактивног отпада.

Дрљача је рекао Срни да надлежни из Републике Српске и БиХ указују да Трговска гора није сигурна локација и да дугорочно представља велику опасност за грађане Новог Града, али и Републике Српске и БиХ.

"Концепт нуклеарне енергије, начин производње од самих почетака до данас остао је упитан. Сама производња и дистрибуција су мањи дио проблема. Оно што је заиста јако тешко рјешиво јесте сам отпад који је изузетно опасан, а да не говоримо о свим оним материјалима који настају са завршетком рада нуклеарки", истакао је Дрљача.

Он каже да до данас не постоји сигурно рјешење за складиштење и одлагање радиоактивног отпада нити се може гарантовати безбједност таквих објеката.

"Оно што `Гринпис` јасно поручује званичницима Хрватске јесте да у овом времену када су природне катастрофе веома честе, нема никаквог сигурног рјешења да се тај отпад држи на било који начин који је сигуран. И у случају да се испуне све прописане норме, нема никакве гаранције да већ сљедећег дана неће доћи до ситуације која ће бити кризна", сматра Дрљача.

Он је нагласио да, уколико се деси да радиоактивни отпад доспије у животну средину, не постоји начин да се спријечи негативан утицај.

"Научна сазнања показују да ми морамо истрајати да складиште радиоактивног отпада на Черкезовцу никада не смије бити направљено", поручио је Дрљача.

"Кршко два"

Замјеник директора Регулаторне агенције за радијациону и нуклеарну безбједност БиХ Емир Диздаревић сматра да би за БиХ можда било добро када би Хрватска и Словенија заједно градиле нуклеарну електрану "Кршко два", јер су тада мање шансе да би се градио објекат за складиштење радиоактивног отпада на Трговској гори.

"Нама би можда одговарало да та инвестиција буде заједничка, да Хрватска иде у процентуално власништво са Словенијом у нову нуклерану електрану, јер се мора ријешти радиоактивни отпад и из новог објекта", рекао је Диздаревић Срни.

Према његовим ријечима, прије него се крене у изградњу "Кршко два" и добију све неопходне дозволе, мора се по годинама ријешити и дефинисати када се и шта ради.

"Ако се они удруже у заједничко улагање, онда је већа вјероватноћа да ће се и `Кршко један` рјешавати на Врбини и да је мања шанса да праве објекат на Черкезовцу", сматра Диздаревић, који је и предсједавајући експертског тима БиХ за Трговску гору.

У том случају, каже Диздаревић, заједно ће се рјешавати "Кршко два" и "Кршко један".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана