Позитивне прогнозе Свјетске банке за БиХ: Очекиван раст БДП-а за 2,8 одсто

А. Ј. Р.
Позитивне прогнозе Свјетске банке за БиХ: Очекиван раст БДП-а за 2,8 одсто

БАЊАЛУКА - Бруто домаћи производ у БиХ током 2024. године, према најновијим прогнозама Свјетске банке, порашће за 2,8 одсто што је за 0,4 одсто више у односу на глобални привредни раст.

То значи да ће економија БиХ имати одређени узлет у односу на 2023. годину када је активност према најновијим процјенама порасла за 2,2 одсто. 

Домаћа привреда, према прогнозама ове финансијске институције, додатно ће убрзати раст током 2025. године и то на 3,4 одсто.

Када је у питању глобални раст, Свјетска банка је упозорила да ће бити успорен трећу годину заредом, те да посљедице пандемије “ковида 19”, рата у Украјини и наглих скокова инфлације и каматних стопа широм свијета, указују да ће у првој половини ове деценије бити остварен најгори учинак у посљедњих 30 година.

Свјетска банка предвиђа да ће глобални бруто домаћи производ вјероватно порасти за 2,4 одсто ове године.

Поређења ради, у 2023. години раст је износио 2,6 одсто, у 2022. години три процента, а у 2021. години 6,2 одсто, када је дошло до опоравка након окончања пандемије.

У документу се наводи и то да би, изузимајући пандемијску контракцију 2020. године, раст ове године требало да буде најслабији од глобалне финансијске кризе 2009. године.

За 2025. годину, Свјетска банка предвиђа глобални раст нешто виши од 2,7 одсто.

Циљ Свјетске банке да екстремно сиромаштво буде окончано до 2030. године сада изгледа углавном недостижан, а економску активност коче геополитички сукоби.

- Без велике корекције курса, 2020-те ће проћи као деценија пропуштених прилика - истакао је у саопштењу главни економиста Свјетске банке Индермит Џил.

Он је додао да ће краткорочни раст остати слаб, а многе земље у развоју, посебно најсиромашније, остаће заглављене у замци, са паралишућим нивоима дуга и слабим приступом храни за скоро сваку трећу особу.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана