Позиција жена добра само на папиру

Анита Јанковић Речевић
Позиција жена добра само на папиру

БАЊАЛУКА - Равноправност жена на домаћој политичкој сцени високо котира само на папиру, а и то због силе закона, јер је њихов стварни утицај у овој сфери јавног живота маргиналан.

Став је то домаћих политичарки које су за “Глас” прокоментарисале податке из Глобалног извјештаја о родном јазу у овој години према којем је БиХ по питању политичког оснаживања жена заузела високо 44. мјесто међу 146 земаља.

Потпредсједница Народне скупштине РС Соња Караџић Јовичевић сматра да се БиХ нашла на тако високој позицији због силе прилика и закона, те да се стварна ситуација на политичкој сцени по питању родне равноправности ни изблиза не може тако добро оцијенити.

-  Изборни закон у БиХ тражи да на 40 одсто свих кандидатских листа буду жене и ми никада не би дошле у позицију да будемо биране да нема тог закона. С друге стране, након спроведених избора заступљеност жена у политичком јавном животу није ни близу тог процента. Већина жена и даље пролази преко компензационих листа, ријетко кад директно, што се може видјети и према садашњем сазиву посланика у Народној скупштини РС, гдје је већина припадница њежнијег пола на ту функцију дошла преко компензационе листе - прича Караџић Јовичевић.

Иако су, према њеним ријечима, жене у политици подједнако добре као и мушкарци, народ је више окренут снажнијем полу због осјећаја сигурности и чврстине.

- Перцепција јавности јесте да жене нису довољно продорне, да не могу завршавати све послове, да нису склоне трговини као мушкарци, што је и видљиво кроз разне афере прелетача у којима су 99 одсто случајева мушкарци. Међутим, то је доказ да би женама требало више вјеровати јер су достојанственије, аргументованије и на концу поштеније - сматра  Караџић Јовичевић и додаје да жене најмање гласају за жене, што је поразно.

Она наводи да политичарке углавном подржавају снажни и самосвјесни мушкарци, те да је и сама уважавана од стране мушких колега.  

И шефица Куба СНСД-а у Представничком дому Парламента БиХ Сњежана Новаковић Бурсаћ сматра да је БиХ заузела тако високу позицију захваљујући закону за који су се избориле припаднице невладиног сектора и домаће политичарке.

- Само захваљујући закону на изборима имамо задовољавајући приступ листама, с обзиром да сваки трећи кандидат мора бити жена. У представничким тијелима та жељена заступљеност се не оствари - рекла је она. 

Новаковић Бурсаћ додаје да је ситуација на политичкој сцени у Српској далеко боља јер жене обављају и обављале су неке од најзначајнијих  функција, попут премијера или предсједнице Републике.

- Ситуација у БиХ морала би бити боља нарочито јер се показало да жене, када им буду повјерене извршне функције тај посао обављају одговорно, коректно и савјесно - казала је Новаковић Бурсаћ.

Министарка у Влади РС Соња Давидовић задовољна је дјеловањем жена на политичкој сцени, наглашавајући да оне данас у односу на прије 50 година имају много више утицаја у доношењу и креирању важних одлука.

- Посао политичарке јесте тежак, али саме смо то бирале па некако немамо права да се жалимо. Теже нам је него колегама, јер се очекује да будемо добре супруге, мајке, домаћице. Када дођемо с посла, чекају нас кућне обавезе као и сваку другу жену, али уз добру организацију и подршку породице и сарадника постижу се добри резултати - рекла је Давидовићева.

Према Глобалном извјештају о родном јазу БиХ је у категорији економско учешће жена заузела 116. мјесто, у категорији образовања 100. мјесто, док се у сегменту здравства нашла на 53. мјесту.

Мотиви

Соња Давидовић каже да ни интересовање жена за бављење политиком није велико јер се припаднице њежнијег пола радије окрећу неким креативнијим пословима.

-  Сматрам да би ми које смо у политици требало да мотивишемо и анимирамо жене да се више укључују у друштвене токове и бављене политиком - рекла је Давидовићева. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана