Поздрављене измјене Устава у Посавском кантону, али с дозом опреза: Срби не желе “Комшиће” у својим редовима

Ведрана Кулага Симић
Поздрављене измјене Устава у Посавском кантону, али с дозом опреза: Срби не желе “Комшиће” у својим редовима

ДОМАЉЕВАЦ - Измјеном Устава Посавског кантона, које је једногласно усвојила тамошња Скупштина, српски језик и ћирилица су признати као званични језик и писмо у том дијелу ФБиХ, али из српског блока јуче су поручили да је чињенице са папира потребно пресликати и на терен.

Одборници су, наиме, јуче на ванредној сједници кантоналне Скупштине дали зелено свјетло за измјене Устава које је прије неколико мјесеци прихватила Влада.

Промјене највишег кантоналног акта су окарактерисане као најважније од усвајања Устава, а односе се на језик, конститутивност народа, територију те избор носиоца власти. За српски народ је, како је казао за “Глас Српске” предсједник СНСД-а у Оџаку и одборник у локалном парламенту Дамир Иветић, веома важно то што су коначно призвати као конститутивни, али ту посао није завршен.

- Дочекали смо и тај дан, да након 26,27 година буде измијењен Устав и да Срби, овим и на читавој територији БиХ, добију конститутивност која им и припада те право на српски језик и ћирилицу - истакао је Иветић.

Ипак, упозорава да измјене Устава не смију остати мртво слово на папиру.

- Ако се конститутивност буде задржала само на папиру, ништа нам неће значити. Имамо нова права. Мораће се измијенити, између осталог, и састав Владе, јер сада нема ниједног министра из реда српског народа. Осим тога, имамо и случај Елвиса Живковића у Скупштини кантона који се на попису 2013. изјаснио као Хрват из неких интереса, а 2018. на изборима као Србин и као такав прошао у Скупштини и федерални Дом народа. До данас није именован, али сада ће морати бити именован у руководство Скупштине. То није ни морално, али тако је - посјетио је Иветић.

И поред измјена Устава, додао је, постоји оправдана бојазан да би на српске позиције могли доћи појединци који се само тако представљају.

- Надам се да ће владајућа коалиција ХДЗ и СДА имати слуха према томе и да неће дозволити да се дешавају случајеви као што је, на примјер, управо за Хрвате, односно ХДЗ БиХ Жељко Комшић на позицији хрватског члана Предсједништва БиХ - рекао је Иветић и подвукао да легитимни и легални представници народа те народе и треба да представљају на свим адресама.

Предсједник кантоналне Скупштине Блаж Жупарић (ХДЗ БиХ) нагласио је за “Глас” да су након дугог времена успјели да посложе коцкице, тако што су измијенили већи дио Устава.

- Најважније је да је прихваћена конститутивност сва три народа. То што је све једногласно усвојено је нешто што даје охрабрење да ће то и заживјети. Ништа се не ради због неких козметичких измјена, већ да би се највиши акт кантона био усвојен и примјењиван на терену - казао је Жупарић.

Кантонални министар правосуђа Посавског кантона Перо Радић изјавио је да су овим испуњене све обавезе из пресуде Уставног суда ФБиХ из 2018, а подржани су, између осталог, још и амандмани којима је ријеч бошњачки језик замијењена са босански те тако усклађен са називом у Уставу ФБиХ. Уз то дата је и могућност и потезања виталног националног интереса.

Исправљене грешке

Посавски кантон је један од кантона који припада ФБиХ, али није директно повезан с њом, јер обухвата два територијално одвојена џепа око Оџака и Орашја, а дојучерашњи Устав у много чему није осликавао стање на терену. Тако је, између осталог, у дијелу који се односи на подручја која обухвата писало “општина Оџак, Орашје, Брчко, Босански Брод и Босански Шамац”. Амандманима је уређено да су на његовој територији општине Домаљевац - Шамац, Оџак и Орашје.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана