Пожар „спалио“ више од 15 милиона марака: Борба са ватром још траје

Срна
Пожар „спалио“ више од 15 милиона марака: Борба са ватром још траје

БИЈЕЉИНА - Власник бијељинског предузећа “Мега-дрво” Светозар Остојић рекао је да је штета настала од пожара у погонима тог предузећа, према првим процјенама, већа од 15 милиона КМ, да је сада најважније сачувати раднике до обнове производње, као и да му је помоћ понудио и предсједник Републике Српске Милорад Додик.

Остојић је навео да у пожару изгорјела комплетна производња намјештаја, техничка припрема, производња масивних плоча и једна сушара, те да је процијењена штета 15 милиона КМ и више. Преосталих још 20 сушара и магацин нису захваћени пожаром.

- До пожара је дошло када сам највише страховао, викендом, кад нема пуно људи, око 6.00 часова у једном погону па се проширио на други, трећи и четврти - додао је Остојић.

Он је појаснио да је то око 15.000 до 20.000 метара квадратних површине објеката у којима су се налазиле машине чије цијене достижу и милионске цифре. 

Према његовим ријечима, ово предузеће има сву хидрантску мрежу, систем од стотињак млазница, али је проблем била ноћна смјена и што нема људства. Остојић је захвалио ватрогасцима из Бијељине, Угљевика, Лопара, Јање који су дошли да гасе пожар.

- Али у оваквим ситуацијама у дрвној индустрији кључно је првих пет-десет минута, послије, када ухвати, то је као барут, дрво је то, све је суво - појаснио је Остојић.

Остојић је рекао да ватра још није угашена.

- Још се боримо да се не прошири на управну зграду. Остала је још столарија, мањи дио од производње који није захваћен - додао је он.

Остојић је рекао да су га већ звали и понудили помоћ предсједник Републике Српске Милорад Додик, министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац, те представници бијељинске градске управе.

- Додик је изразио жаљење и рекао да ће помоћи колико је у његовој моћи - рекао је Остојић.

Он је навео да је начелник општине Лопаре Радо Савић лично дошао са сарадницима, као и начелник Полицијске управе Бијељина Стјепан Терзић, а ту су и екипе полиције, инспектори, ватрогасци и друге службе.

Остојић каже да је предузеће осигурано прије четири-пет година и да је осигурање сваке године обнављано.

- Иста цифра је била, тако да сада по овим новим цијенама не можемо ни пола опреме набавити за тај новац, ако буде у реду са тим осигурањима - истакао је Остојић.

Он је навео да је највеће питање како сачувати 350 запослених.

- Нама треба неколико мјесеци да бисмо ово очистили, поправили. Сада се опрема због украјинске кризе чека шест до 12 мјесеци. Замајац који смо имали 30 година сада је то пресјечено одједном - рекао је Остојић.

Он је навео да то значи да ће сви добављачи овог предузећа сада преусмјерити своје производе на друге стране и да је питање како ће их вратити за неколико мјесеци.

- Наши западни купци сада су принуђени да се сналазе, а када се снађу, онда је питање колико ће их се вратити - указао је Остојић.

Он је навео да је најважније како у наредних шест до осам мјесеци, или колико буде потребно, обезбиједити минималац радницима, што је око 350.000 КМ мјесечно, да би их сачували.

- Ако њих распустим у данашњој ситуацији тешко их је поново окупити, људи морају имати хљеб, основно за живот. Трудићемо се, видјећемо шта ћемо и како ћемо, направићемо план. Најважније је сачувати људе које смо стицали 20 и нешто година. Сви су обучени за ове послове. У данашње вријеме када нема никаквих, малтене, слободних радника ја ово морам сачувати како знам и умијем - додао је Остојић.

Старјешина бијељинске Ватрогасне територијалне јединице Миле Спасојевић рекао је  да су ватрогасци ставили под контролу пожар у којем су изгорјеле четири хале бијељинског предузећа “Мега-дрво” и причињена велика материјална штета.

Додиков апел

Предсједник Републике Српске Милорад Додик апеловао је данас на све који могу да помогну бијељинском предузећу “Мега-дрво”, чије су хале данас изгорјеле у пожару, како би се очувала активност овог привредног субјекта и радна мјеста.

Додик је написао на “Твитеру” да је разговарао са власником фабрике “Мега-дрво” Светозаром Остојићем.

“Уз жаљење што је дошло до велике материјалне штете, било је ријечи и о начинима како би она уз помоћ шире заједнице могла бити санирана. Апелујем на све који могу да помогну, да би се очувала активност предузећа и радна мјеста у том крају”, навео је Додик.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана