Пожар огромних размјера избио код Борачког језера, ватра захватила борову шуму

ГС
Foto: Кликс

КОЊИЦ - Велики пожар избио је данас на подручју Борачког језера.

Како су казали ватрогасци пожар се шири великом брзином јер је терен неприступачан и сух, а тренутно пуше југо.

Једини спас би представљало гашење ватре из зрака, но у то више не полажу наде.

“Пожар великих размјера захватио је подручје код Борачког језера. Тренутно куће нису угрожене, али је ватра захватила борову шуму”, речено је за Кликс из Ватрогасне јединице Коњиц.

Тренутно су високе температуре и пуше јак вјетар што доприноси ширењу пожара великом брзином. Терен гдје је пожар је неприступачан, што нам је потврдио помоћник градоначелника Коњица.

“Ватрогасци су на терену, али не могу бити много ефикасни јер је терен неприступачан, а један дио је и миниран. Према нашим процјенама, овај пожар се неће локализовати у току дана и прошириће се на огромне површине”, рекао је за Клиџ.ба Хусеин Ходжић, помоћник градоначелника у служби за цивилну заштиту и ватрогаство Града Коњица.

Упутиће и позив Оружаним снагама БиХ, иако како каже, од тога вјероватно неће бити ништа као ни прошле године.

“Упутићемо позив да се укључе у складу са својим капацитетима. У сваком случају ангажоваћемо се у пуном капацитету, али је озбиљан проблем јер се ради о тешком, неприступачном, стрмом и сухом терену, а још пуше југо”, додао је.

У близини пожара има и насеље Долови које ће се цијелу ноћ морати бранити како ватра не би пришла кућама.

Ни ове године Федерације БиХ није осигурала канадере или зрачне тракторе за ефикасније гашење пожара, иако су ватрене стихије сваког љета, већ годинама уназад, праве огромне штете у јужним дијеловима земље.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана