Позајмицама перу новац?

Дарко Момић
Позајмицама перу новац?

БАЊАЛУКА - Новчане позајмице или зајмови које физичка лица дају правним лицима или које правна лица међусобно дају једна другима под лупом су пореских инспектора, а да је таква пракса узела маха примијетили су и чланови Комитета за координацију надзора финансијског сектора Републике Српске.

У извјештају тог комитета за прошлу годину о којем ће посланици Народне скупштине Српске расправљати на редовној сједници заказаној за 24. новембар наводи се да је током контроле пословања банака и микрокредитних организација уочено да је у посљедњих неколико година примјетно да нека правна или физичка лица дају позајмице или зајмове другим правним лицима, али да је прави обим таквих трансакција непознат. Осим тога, у извјештају се наводи да се не ради само о позајмицама по уговорима које оснивачи или чланови привредних друштава закључују са друштвима у којима имају акције и удјеле, а које су посредно регулисане Законом о привредним друштвима, већ и другим врстама позајмица.

- Ради се и о позајмицама које међусобно одобравају, како друштва која су чланови исте групације, тако и друштва која нису међусобно повезана, те позајмицама које привредним друштвима одобравају физичка лица која са њима такође нису повезана - наводи се у извјештају.

У информацији Агенције за банкарство Републике Српске о овом питању наводи се да би се у појединим случајевима могло евентуално радити и о неовлашћеном бављењу банкарском дјелатношћу, док је у најмању руку подједнако битан порески аспект, поготово у случајевима када каматна стопа за позајмице није уговорена или је уговорена у износу мањем од тржишног.

- Постоји потреба да се утврди колики је обим ове појаве у пракси, што подразумијева размјену информација између чланова комитета, те разматрања питања када таква пракса евентуално прелази у неовлашћено обављање банкарских послова - наведено је у информацији.

Директор Пореске управе РС Горан Маричић каже да у овој институцији немају, нити могу да имају, прецизне податке о обиму позајмица и зајмова, али истиче да је то обавезно под лупом пореских инспектори приликом контрола.

- Уколико се ради о позајмици физичког лица правном лицу, обавезно се тражи поријекло новца који је дат као позајмица и тиме онемогућава убацивање прљавог новца у легалне токове. Када је ријеч о опорезивању, погрешно је сматрати да се на тај начин, односно давањем позајмица може избјећи порез на добит, јер то није могуће - каже Маричић, додајући да је питање позајмица регулисано нашим законодавством и да нема простора за некакве сиве послове.

Он истиче да питања да ли и када се пракса давања позајмица може третирати као неовлашћено обављање банкарских послова треба поставити Агенцији за банкарство и неким другим институцијама.

Дивиденда

Према тврдњама економиста, одговорна лица у акционарским друштвима могу да злоупотребљавају позајмице тако што ће правити фиктивне уговоре и тако ићи на штету акционара.

- У неком акционарском друштву може се направити фиктивна позајмица са неким физичким лицем и тако избјећи исплата дивиденде акционарима. Поред тога, ако порески инспектори не интервенишу на вријеме, односно ако не испитају поријекло новца који неке физичко лице да као позајмицу правном лицу, тај новац се том физичком лицу може исплатити као рецимо накнада за уговор о дјелу. Тиме би тај новац био практично опран, јер би у свакој сљедећој трансакцији већ имао његово поријекло - објашњавају економисти.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана