Повријеђен витални национални интерес српског народа у УСК

Срна
Повријеђен витални национални интерес српског народа у УСК

САРАЈЕВО- Вијеће Уставног суда Федерације БиХ /ФБиХ/ за заштиту виталних интереса одлучујући о захтјеву Клуба посланика Срба у Скупштини Унско-санског кантона утврдило је да је доношењем одлуке о давању сагласности на рјешење кантоналне Владе о именовању замјеника правобраниоца из реда бошњачког народа у Кантонално правобранилаштво повријеђен витални национални интерес конститутивног српског народа.

Предсједник овог вијећа Александра Мартиновић данас је саопштила ову одлуку уз напомену да је донесена једногласно и да ће пресуду објавити у "Службеним новинама ФБиХ" и "Службеном гласнику Унско-санског кантона".

Ову одлуку Вијеће за заштиту виталних интереса донијело је након јавне расправе на сједници одржаној у четвртак, 20. јула.

Мартиновићева је појаснила да је предсједник Клуба посланика Срба, који је и замјеник предсједавајућег Скупштине кантона, доставио 29. јуна овом вијећу захтјев за утврђивање виталног интереса српског конститутивног народа у кантоналној Скупштини, поводом доношења одлуке о именовању замјеника кантоналног правобраниоца у Кантоналном правобранилаштву.

Она је навела да је на сједници Вијећа 7. јула донесено рјешење којим је овај захтјев прихватљив за даље одлучивање, те да је од клубова посланика Бошњака и Хрвата затражен одговор на захтјев.

Према њенима ријечима, у одговору на захтјев оба клуба су оспоравала повреду виталног националног интереса, с тим да је Клуб Бошњака навео да у неименовању кантоналног правобраниоца остављена могућност да се именује лице из неког другог конститутивног народа или из реда осталих.

Мартиновићева је подсјетила да је на јавној расправи која је одржана 20. јула присуствовао предсједник Клуба посланика Срба у кантоналној Скупштини и да је уз наводе да остаје при захтјеву уз напомену да је Влада именовала Кантоналног правобраниоца, такође, из реда бошњачког народа, да је он одустао од наведене позиције, па да је потом дата сагласност на именовање замјеника Кантоналног правобраниоца, такође, из реда бошњачког народа.

"На тај начин комплетан састав изузимајући позицију кантоналног правобраниоца и три замјеника кантоналног правобраниоца је једнонационалан и поред тога што су за те позиције конкурисали квалитетни кадрови из српског народа", појаснила је Мартиновићева истичући да је ово само један од примјера у том кантону.

Она је додала да је оваквим одлукама кантоналне Владе именован једнонационални састав Кантоналног правобранилаштва, те да тврдња да се на позицију кантоналног правобраниоца може именовати неко из другог небошњачког народа не може прихватити као релевантна јер се унапријед не може тврдити кога ће Влада кантона именовати на ту позицију.

"Вијеће је утврдило да је оспореном одлуком повријеђен витални интерес српског конститутивног народа и није остварено његово право да адекватно буде заступљен у јавним институцијама", напоменула је Мартиновићева и додала да једнонационална заступљеност повређује витални интерес српског конститутивног народа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана