Повратак Клинтонових “специјалаца” на Балкан

Вељко Зељковић
Повратак Клинтонових “специјалаца” на Балкан

САРАЈЕВО - Некадашње прве ударне песнице предсједника Била Клинтона, али и државне секретарке Медлин Олбрајт током деведесетих, поново су главни актери у креирању спољне политике Вашингтона на балканским просторима, што указује да се актуелној америчкој администрацији жури да коначно затвори питање Косова, а онда и БиХ.

Указују на ово политички аналитичари и бивше дипломате коментаришући најновији потез Бијеле куће да на мјесто помоћника државног секретара за европска и евроазијска питања у Стејт департменту предложи Џејмса О'Брајена, још једног политичара који је повезан са ратовима на овим просторима, а који ће по именовању постати надређени специјалном америчком изасланику за западни Балкан Паблу Ескобару. 

Послије амбасадора Кристофера Хила, учесника у Дејтонским преговорима, и новоименованог шефа Центра за глобални ангажман Џејмса Рубинија, блиског сарадника Медлин Олбрајт, на ове просторе долази човјек који је повезан и са Дејтоном и са Олбрајтовом, али и са преговорима у Рамбујеу. Према ријечима бившег дипломате Владислава Јовановића, О'Брајен је учествовао у креирању готово свих “историјских догађаја” на Балкану. Како каже, као специјални савјетник Олбрајтове и Клинтона он је био у америчкој делегацији за вријеме преговора у Рамбујеу 1999. године, додајући како се он, поред Хила и Ричарда Холбрука, сматра и једним од кључних људи у “стварању” Дејтонског споразума.

- Касније је био задужен за подршку САД Међународном кривичном суду за бившу Југославију са седиштем у Хагу, а током прошле године именован је и за шефа Канцеларије за координацију санкција. Он је део те екипе која промовише чврсту руку према Србији. Сада је у тој новој екипи и О'Брајен, који је очигледно добио задатак да заврши недовршене послове на овим нашим просторима - истакао је Јовановић.

Да Вашингтон на све начине покушава убрзати процесе који би требало да доведу до коначног рјешења за Косово, што подразумијева његово признавање, то се, како каже Јовановић, може видјети и из именовања Хила за амбасадора, али и недавног постављања некадашњег помоћника државног секретара Медлин Олбрајт, Џејмса Рубинија, на мјесто специјалног изасланика актуелног државног секретара Ентонија Блинкена.

- Рубини и даље сматра да је Србија дестабилизујући фактор на Балкану. Он је чак недавно рекао како је поносан на НАТО бомбардовање СРЈ - каже Јовановић додајући да је он познат и слављен на Косову, гдје га је 2013. тадашња предсједница тзв. Косова одликовала орденом за заслуге.

Када је у питању именовање О'Брајена, Јовановић сматра да то не може бити никако обећавајуће, јер ће довести до новог усложњавања односа између Србије и САД, јер, како је образложио, треба очекивати нове америчке притиске на Београд, али и Бањалуку.

- Јасно се наслућују два пута америчке политичке тактике. Реч је о две стране медаље са истим циљем, да се убрза притисак на Србију да призна Косово. Након тога на ред долази БиХ, односно Република Српска - категоричан је Јовановић.

И дипломата Зоран Миливојевић сматра како постаје све очигледније да Америка жели да убрза динамику рјешавања актуелних и горућих питања у региону, што се, како је истакао, може видјети и из посљедњих изјава специјалног савјетника америчког Стејт департмента Дерека Шолеа, али и Габријела Ескобара.

- Форсирајући европски план за Косово они желе створити чисту ситуацију у региону. Не треба заборавити да је О'Брајен искусан у санкционој политици. Са провереним кадровима и “моћним алатима” као што су санкције Вашингтон жели да реши питање рата у Украјини, изгради нову безбедносно-политичку архитектуру Европе, а што подразумева и увођење региона у трансатлантску заједницу - увјерен је Миливојевић.

Екипа

Џејмса О’Брајена Бијела кућа поново поставља на једну од кључних функција за рјешавање питања везаних за балканске просторе. Поред њега ту је већ Габријел Ескобар, који је у претходном периоду био на позицији шефа кабинета високог представника у БиХ. Ту је и Кристофер Хил, актуелни амерички амбасадор у Србији, који је своју прву званичну амбасадорску службу имао управо у Београду, а био је близак сарадник Холбрука, те учесник преговора у Дејтону и Рамбујеу. У Приштини тренутно службује Џефри Ховенијер, такође један од учесника преговора у Рамбујеу. Од Хашима Тачија је 2018. добио орден. Мајкл Марфи, амерички амбасадор у БиХ, такође добро познаје Балкан, јер је и у претходном периоду био на неким од највиших функција у Сарајеву и Приштини.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана