Повратак БиХ на дејтонска подешавања

Вељко Зељковић
Повратак БиХ на дејтонска подешавања

БАЊАЛУКА - Доношење новог изборног закона Републике Српске је један од начина да се БиХ врати на “дејтонска подешавања” те да ентитетима буду враћене отете надлежности бескрупулозним дјеловањем досадашњих високих представника.

Каже ово за “Глас Српске” правни савјетник предсједника Републике Српске Марко Ромић, наводећи да је крајње вријеме да те ствари буду исправљене и да се избори у БиХ спроводе онако како то пише у Уставу БиХ, али и Републике Српске, поручујући да се не ради ништа мимо постојећих закона и устава БиХ и Републике Српске, али и самог Изборног закона БиХ.

- Предсједник Милорад Додик је представнике парламентарних странака у Републици Српској упознао са тим да се у наредном периоду планира доношење овог закона. Он ће бити у складу са Уставом, а којим је већ предвиђено спровођење избора на нивоу Републике Српске од стране Републичке изборне комисије, која је такође уставна категорија. Овај акт ће бити и у складу са Изборним законом БиХ, зато што у члану 1. стоји да овај “закон уређује изборе за Парламент БиХ, Предсједништво БиХ и принципе за одржавање избора на другим нивоима власти. Управо те принципе испоштоваће и нови изборни закон Републике Српске - наводи Ромић додајући да ће овом приликом у потпуности бити испоштован Анекс 4. Дејтонског мировног споразума.

Ништа спорно у доношењу овог закона не види ни предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић. Каже како је потпуно природно да Републичка изборна комисија спроводи изборе у општинама у Републици Српској, а да то ЦИК БиХ ради када је ријеч о избору за члана Предсједништва БиХ и Парламентарне скупштине БиХ, што је у осталом и уставно дефинисано.

- Нови изборни закон Републике Српске требало би само да то формализује - рекао је Стевандић, додајући да би 8. јануара требало да буде одржан састанак представника власти и опозиције, а на којем ће бити разговарано о овој теми.

Иницијатор ове идеје предсједник Републике Српске Милорад Додик истакао је да ће ово законско рјешење бити упућено по хитном поступку у Народну скупштину, јер више не жели да дозволи да се настави са урушавањем уставне позиције Српске.

- Не можемо дозволити да разни мешетари управљају изборним процесом. Питање изборног закона најважније је за свако друштво, а доношење изборних закона и правила ствар консензуса политичких играча који се појављују у изборима, а не неког странца који би нешто на том плану наметао - наводи Додик.

Он је подсјетио да је у неком ранијем периоду потпуно неовлашћено и изван Устава Централна изборна комисија БиХ преузела одређене ингеренције републичког нивоа одлучивања па тако и прописивање и спровођење избора на републичком и локалном нивоу.

- Ту спада и питање избора делегата у Дом народа Парламента БиХ, гдје је Устав БиХ рекао да Република Српска својим одлукама бира делегате у Дом народа - поручио је Додик те указао на то да Устав БиХ предвиђа надлежност БиХ само за изборе за Предсједништво и Парламент БиХ.

Према његовим ријечима, БиХ нема класичан парламент, него Парламентарну скупштину, што значи збир мишљења различитих скупштина са различитих нивоа.

- Они покушавају да од тога направе класичан парламент, а од Савјета министара, који је помоћни орган Предсједништва БиХ по уставном систему, покушавају да направе неку квази-владу БиХ и све је то неуставно и не може да прође - оцијенио је Додик.

Позив и одговор

Члан Предсједништва СНСД-а Сташа Кошарац позвао је опозицију да заједно са представницима владајуће коалиције усвоје нови изборни закон, који ће спроводити изборна комисија Републике Српске на локалном и републичком нивоу. Предсједник СДС-а Милан Миличевић каже да је за доношење новог закона, али и да је велики противник контролисаних избора.

- Ако се избори краду, свеједно је одакле се и с ким се краду, а сматрам да је циљ предлагача закона да се изборна крађа централизује у згради СНСД-а под изговором организације фер избора - истакао је Миличевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана