Бањалука: Повећан број пацијената, апел грађанима за стрпљење

Срна
Бањалука: Повећан број пацијената, апел грађанима за стрпљење

БАНЈАЛУКА - Дом здравља Бањалука посљедњих дана прошле и на почетку ове године биљежи повећани број пацијената обољелих од свих врста респираторних инфекција, те позивају суграђане за стрпљење и разумијевање јер су амбуланте додатно оптерећене.

У овој здравственој установи речено је да је повећан број пацијената у Служби породичне медицине, специјалистичким амбулантама из педијатрије, као и у Служби хитне медицинске помоћи.

“У нашој установи је за вријеме божићних празника, у току рада дежурних служби, било око 3.500 пацијената”, навели су у Дому здравља.

Највише људи обратило се љекарима због високе тјелесне температуре, између 39 и 40 степени, праћене главобољом, малаксалошћу, општом слабошћу, као и симптомима кашља, стезања у грудима, боловима у грлу и уху.

У Дому здравља су рекли да су необично топло вријеме за ово доба године и окупљање великог броја људи због прослављања празника сигурно допринијели ширењу респираторних инфекција.

“Ове године изоловани су различити респираторни вируси, од вируса корона који је још у циркулацији, грип, респираторни синцицијални вирус, аденовирус и други, а било је и пацијената са бактеријским инфекцијама респираторног тракта”, наводе у Дому здравља.

у овој здравственој установи истакли су да је велики прилив пацијената довео до додатног оптерећења на амбуланте за акутне респираторне инфекције и ковид амбуланте.

Из Дома здравља наводе и да је за обраду података у здравственим картонима у Интегрисаном здравственом систему - ИЗИС потребно издвојити више времена, што додатно успорава процес рада и проток пацијената.

Из бањалучког Дома здравља наводе да су максимално ангажовали све своје људске ресурсе како би обезбиједили пружање здравствених услуга грађанима у Ари и Ковид амбулантама, али и других услуга које се пружају у редовном процесу рада.

“Стога молимо наше суграђане за стрпљење и разумијевање и апелујемо да се прије доласка на преглед консултују са својим тимовима породичне медицине који ће им дати адекватне упуте и смјернице”, истичу из Дома здравља Бањалука.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана