Потврђена пресуда учесницима скупа равногораца

Срна
Потврђена пресуда учесницима скупа равногораца

САРАЈЕВО - Трећестепено вијеће Суда БиХ потврдило је пресуду којом су Душан Сладојевић, Славко Алексић и Ристо Лечић осуђени на по пет мјесеци затвора јер су марта 2019. године у Вишеграду учествовали на скупу равногораца.

Овом пресудом, која је отпремљена странкама и браниоцима оптужених, одбијене су жалбе Тужилаштва БиХ и одбране, преноси “Бирн”.

Апелационо вијеће је у јуну донијело другостепену пресуду којом је утврђено да су Сладојевић, Алексић и Лечић својим активностима на скупу равногораца у Вишеграду величали четнички покрет и Дражу Михаиловића, те починили кривично дјело “изазивање националне, расне и вјерске мржње, раздора и нетрпељивости”.

Ова пресуда је изречена након што је укинута првостепена пресуда из децембра прошле године којом су тројица оптужених били ослобођени оптужби.

Пресуда је коначна и на њу не постоји могућност жалбе.

Суђење Сладојевићу, Алексићу и Лечићу је почело у јулу 2021. године, а првостепеном пресудом из децембра прошле године Суд БиХ ослободио их је оптужбе да су се окупили 10. марта 2019. године на Тргу палих бораца у Вишеграду, у организацији вишеградског општинског одбора “Равногорског покрета” на којем је било припадника покрета из Србије и Црне Горе, у униформама и са заставама, који су касније возилима отишли на локалитет Добрунске ријеке, познат као Дражевина.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана