Потврђена оптужница за ратне злочине над српским цивилима у логорима у Броду

Срна
Foto: Илустрација

ДОБОЈ - Окружни суд у Добоју потврдио је оптужницу Окружног тужилаштва из овог града против Адама и Јакова Антоловића и Миљенка Базлера који се терете да су починили кривично дјело ратни злочин против српског цивилног становништва, као припадници 101. Босанско-бродске бригаде ХВО у логорима у Броду.

Судија за претходно саслушање Окружног суда оптужницу је потврдио 22. фебруара, саопштено је из Окружног јавног тужилаштва у Добоју.

У саопштењу се подсјећа да је након спроведене истраге, Окружно јавно тужилаштво у Добоју 14. фебруара подигло је оптужницу против Адама Антоловића, Јакова Антоловић и Миљенка Базлера, због кривичног ђела ратни злочин против цивилног становништва.

Оптужени се терете да су кршили међународно право за вријеме оружаног сукоба у БиХ, као припадници 101. Босанско-бродске бригаде ХВО, од априла до октобра 1992. године у Броду у логорима у старој згради Станице јавне безбједности и на стадиону Фудбалског клуба “Полет” и у згради скупштине општине.

Они се терете да су свјесно и вољно учествовали у наношењу тјелесних повреда, силовању, нечовјечном поступању, убиству, застрашивању и присиљавању на принудни рад цивилних лица који нису припадали ниједној војној формацији, нити су учествовали у оружаним операцијама, чиме су као саизвршиоци учинили кривично ђело ратни злочин против цивилног становништва.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана