Потврђена оптужница против терористе са сиријског ратишта

Срна
Потврђена оптужница против терористе са сиријског ратишта

САРАЈЕВО - Против Аднана Ћатића (35), који се терети да се у Сирији борио на страни терористичке организације "Џабрат ал Нусра", потврђена је оптужница за тероризам и учешће на страним ратиштима, саопштено је из Суда БиХ.

Ћатић је оптужен да је 2013. године испланирао и реализовао одлазак на ратиште у Сирију и придруживање терористичкој групи "Џабрат ал Нусра", коју је Савјет безбједности УН прогласио терористичком организацијом.

Према прикупљеним доказима, оптужени је 1. јула 2013. године напустио БиХ са аеродрома Сарајево и отишао у Турску, одакле је илегално прешао на територију Сирије, гдје се прикључио терористичкој организацији "Џабрат ал Нусра".

Припадници ове терористичке организације су свакодневним оружаним акцијама и нападима на становништво, убијањима, противправним затварањима, узимањем талаца и другим терористичким радњама и активностима намјеравали насилно измијенити уставни поредак и политички режим.

Према прикупљеним доказима, Ћатић је у овој терористичкој организацији прошао војне обуке, дјеловао на формацијском мјесту снајперисте и учествовао у борбама против легалне војске у Сирији, гдје се задржао око осам година, до 2021. године.

Након тога је боравио на подручју Блиског истока и Турске, гдје је прије неколико мјесеци лоциран, а ухапшен је 17. новембра када је летом из Турске стигао на сарајевски аеродром и од тада је у притвору.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана