Потребно окретање ка тржишту земаља БРИКС-а

СРНА
Потребно окретање ка тржишту земаља БРИКС-а

БАЊАЛУКА - Привреда Републике Српске мора се окретати ка тржишту земаља БРИКС-а, које је огромно, али и циљно за земље које у њему виде шансу у наредном периоду, речено је Срни у Привредној комори Српске поводом самита БРИКС-а који ће бити одржан у Казању од 22. до 24. октобра.

У Привредној комори су нагласили да тренутна криза у привреди Српске, која је у великој мјери посљедица економске кризе у ЕУ, највећем спољнотрговинском партнеру Републике Српске, показује да ослањање на једно тржиште, па било оно и тржиште Уније, носи одговарајуће ризике због чега се намеће потреба тражења других.

Учешће делегације Републике Српске на предстојећем самиту даје додатну подршку и отвара врата привреди да се храбрије окрене тражењу начина како ући на ово тржиште, истакли су у Привредној комори.

Делегацију Републике Српске на самиту БРИКС-а предводиће предсједник Републике Милорад Додик.

На самит је позвано више од 60 шефова држава, а свој долазак најавио је и генерални секретар УН Антонио Гутереш.

Групацију БРИКС-а тренутно чини 10 земаља - Русија, Кина, Индија, Бразил, Јужна Африка, Иран, Египат, Етиопија, Саудијска Арабија и Уједињени Арапски Емирати, а жељу за чланством исказао је још одређени број земаља.

Удио земаља БРИКС-а у свјетској економији премашује показатеље Г 7 - групе од седам најразвијенијих земаља и тај удио наставља са растом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана