Потписан споразум о електронској размјени података

Срна
Foto: Срна

БАНЈАЛУКА - Министри управе и локалне самоуправе и правде Републике Српске Сенка Јујић и Милош Букејловић и предсједник републичке Нотарске коморе Борислав Радић потписали су данас у Бањалуци споразум о електронској размјени података којим се успоставља сарадња ових институција.

Јујићева је рекла новинарима да је ријеч о још једном електронском сервису размјене података у вези са базом другог примјерка матичних књига који се чува у ресорном министарству.

“Значај потписивања овог споразума је немјерљив у смислу побољшања услуга према грађанима и убрзања цијелог поступка пред нотарима. Примјену споразума у пракси и надзор када је ријеч о раду нотара вршиће Министарство правде и Нотарска комора”, рекла је Јујићева након потписивања овог споразума у просторијама Министарства управе и локалне самоуправе.

Она је рекла да је сарадња на плану електронске размјене података, потписана са многим институцијама, фондовима и другим установама, поједноставила и убрзала поступак уписа новорођене ђеце у матичне књиге рођених и књигу држављана, одређивање јединственог матичног броја грађана, размјену података корисника пензијско-инвалидског и здравственог осигурања.

“Унапријеђен је и поступак уписа ученика у основне и средње школе. Дакле, циљ је и даље унапређивање електронских услуга према грађанима да би они у процесу остваривања својих права далеко брже, лакше и једноставније долазили до потребне документације”, рекла је Јујићева.

Букејловић је прецизирао да је циљ овог споразума електронска размјена података унесених у централну базу другог примјерка матичних књига /умрлих, вјенчаних и рођених/, али и регистар лица који су држављани Републике Српске, односно БиХ.

“Имамо овђе улогу контролног или надзорног органа, те пружамо подршку Нотарској комори. Циљ је бржи, једноставнији и лакши сервис који се тиче обављања нотарске службе, те израде нотарских исправа, односно свих услуга које пружају нотари”, рекао је Букејловић.

Радић је рекао да ће бројне позитивне ефекте потписивања овог споразума осјетити грађани који користе услуге нотара.

“Ово је трећа база података којом се омогућава директан приступ из свих нотарских канцеларија у Српској”, рекао је Радић и истакао да оваква електронска повезивања итекако убрзавају и олакшавају рад нотарима, али и грађанима који су корисници њихових услуга.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана