Потписан план активности о сарадњи Републике Српске и Татарстана

ГС
Потписан план активности о сарадњи Републике Српске и Татарстана

КАЗАЊ - Предсједник Републике Српске Милорад Додик, започео је вишедневну посјету Казању, у оквиру које ће присуствовати 16. Самиту Брикса.

Додик је разговарао са шефом Татарстана Рустамом Минихановом, са којим је потписао План активности о спровођењу Протокола између Татарстана и Републике Српске о сарадњи у свим областима. Предсједник Српске посјетио је и изложбу производа из ове републике и православни храм у Казању.

Руска република Татарстан, односно главни град Казањ, домаћини су овогодишњег Самита БРИКС-а. Захвалност што је Република Српска дио овог свјетског догађаја, првом човјеку Татарстана пренио је предсједник Српске и нагласио значај присусуства на 16. Самиту БРИКС-а, преноси РТРС.

- БРИКС је глобални покрет који окупља земље слободне да се удружују без наметања са стране. Овај покрет у суштини фаворизује суверенитет земаља, унутрашње уређење, менијешање у унутрашње ствари. Овај покрет је будућност човјечанства и у ствари свијет вапи за оваквом врстом сарадње која није условљена од стране било каквог центра моћи - нагласио је предсједник Додик.

Република Српска нам је пријатељска земља, а ви сте пријатељ Русије, поручио је шеф Републике Татарстан Рустам Миниханов предсједнику Додику.

Посебна захвалност исказана је Српској због изношења јасних ставова, иако су свјесни да руководство Српске због тога трпи притиске.

- Желим да вам изразим велику захвалност због вашег досљедног става о сарадњи са Русијом. Генерално, ради се о вашем ставу о политици Запада према Русији, али и вашој неутралној позицији о Украјини. Дугујемо Вам велику захвалност звог тога. Ми тако јасно видимо ко су наши пријатељи, а ви сте једни од њих - рекао је Миниханов.

Зато ће пријатељски односи бити крунисани конкретном сарадњом. Потписани план активности повезаће Српску и Татарстан у трговинској, економској, научној, техничкој, социјалној, културној и хуманитарној сарадњи.

- На састанку са шефом Минихановом утврдили смо да идемо у даље кораке развоје наше сарадње, да потврдимо наше пријатељство и развој привредне сарадње у више праваца, да постанемо све ближи и јачи - нагласио је министар индустрије и трговине Татарстана Олег Коробченко.

Додик је рекао да је импресивно то шта су у Татарстану учинили у области технологије производње нафте, хемије, петрохемије, до области фармације и информационе технологије, које несумњиво предњаче у неким рјешењима на глобалном нивоу.

Он је навео да је у Казању упознат о достигнућима Татарстана, напомињући да су они као индустријски простор лидери на простору Русије, те да по дизајну, производњи и опремљености аутомобила, аутобуса, грађевинских и других машина не заостају за најсавременијим технологијама Запада.

- То говори о томе да је Русија успјела да кроз неправедне санкције које им је увео Запад нађе себе, да освоји оно што је раније увозила и да на тај начин подигне своју привредну и економску моћ - истакао је Додик.

Татарстан је лидер у Русији у производњи аутобуса, хеликоптера, пољопривредне механизације. Дио производа изложен је у Казању, у оквиру Самита БРИКС-а. Била је то прилика да се делагација Српске упозна са могућностима привреде Татарстана и отвори врата сарадње.

Предсједник Републике Српске обишао је данас током посјете Татарстану Храм Казањске иконе мајке Божије и разговарао са свештенстрвом.

- Ова светиња представља непресушни извор духовности православних вјерника, дубоке вјере, праштања и љубави према свима. Хвала митрополиту казањском и татарстанском Кирилу на срдачном дочеку - написао је Додик на свом Икс налогу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана