Потписан меморандум - за почетак 100.000 евра за пројекте у Српској

Срна
Foto: Срна

БАЊАЛУКА- Вршиоци дужности директора Инвестиционо-развојне банке /ИРБ/ Републике Српске Дражен Врховац и Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону Србије Арно Гујон потписали су данас у Бањалуци меморандум о сарадњи који ће омогућити да се Управа укључи у реализовање финансијских механизама који имају за циљ побољшање живота грађана у Српској.

Врховац је рекао да је договорен почетни износ средстава од 100.000 евра, те да ће у наредном периоду бити формиран правилник и објављен јавни позив за пројекте којима је потребна финансијска подршка.

Он је рекао да је потписивање меморандума резултат ранијих разговора представника Управе и ИРБ-а у смислу да се Управа - која у оквиру Министарства спољних послова Србије функционише на сличан начин као и ИРБ са Владом Српске - укључи и да свој допринос даљој реализацији финансијских механизама.

"До сада смо реализовали седам финансијских механизама, којима смо подржали 64 пројекта широм Српске, вриједних око осам милиона КМ, док неповратна средства износе 5,1 милион КМ, а обезбиједили су их Влада Српске, ИРБ и наши партнери", изјавио је Врховац новинарима у Бањалуци.

Гујон је појаснио да је идеја да се дуплира ефекат ИРБ-а и Управе, кроз конкретне пројекте, са циљем економског оснаживања српских породица.

"Тако да ће тамо гдје Управа издвоји 100 евра, ИРБ издвојити исто толико и то значи дупло већу подршку породицама којима је она потребна, да би могле да живе од свог рада у пољопривреди, сточарству и другим гранама", рекао је Гујон.

Он је оцијенио да је 100.000 евра, колико је данас договорено да буде издвојено у ову сврху, конкретан износ који ће допринијети да се до краја године спроведе у дјело меморандум који је данас потписан.

"Сарадња Српске и Србије је изузетно важна и одвија се на високом нивоу захваљујући предсједницима Милораду Додику и Александру Вучићу, те је потребно пратити правац који су они зацртали", рекао је Гујон.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана